300 000 vandrare från oktober till april

_mg_5459


300 000 Bergvandrare från Oktober till April
Att vandra bland Mallorcas dalar och berg är väldigt populärt. Nu har de specialiserade bergsmässorna satt sina ögon på vår lilla ö.

Enligt beräkningar från de schweiziska, tyska och österrikiska resebyråerna kommer Mallorca att ta emot mellan oktober i år och slutet av april 2017 upp till 300.000 vandrare som kommer, framför allt att besöka Tramuntanas bergskedja.

Sóllers, Capdeperas, Artàs, Santanyís och Pollenças kommuner har börjat förbättra och underhålla de olika vandringslederna för att kunna bemöta de framtida turisterna.

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson

Shoppa loss på nya FAN Mallorca Shopping


Glad nyhet för alla shoppingfrälsta: öns största shoppingcentrum FAN Mallorca Shopping öppnade äntligen sina portar.
Efter nästan ett års arbete är det 170 000 kvadratmeter stora köpcentrumet nu redo att välkomna besökare. Det blir utan tvekan ett mecka för alla som älskar att shoppa; hela 120 affärer kan besökas.

Man kommer lätt kunna spendera en heldag här eftersom FAN Mallorca erbjuder allt möjligt; från kända klädesbutiker såsom H&M, Benetton, Cortefiel, Mango till elektronikaffärer som Media Markt och Samsung, flera optiker, sportaffärer samt ett stort antal restauranger. Är man sugen på att koppla av en stund och titta på en film är det också möjligt. 4D-biografen Cines Artesiete har åtta biosalonger. 

Även det svenska butikskonceptet VACKER vars fokus är hårfrisering och försäljning av hårvårdsprodukter öppnar här sin första internationella lokal. Irländska PRIMARK som säljer kläder för en billig peng är ett annat internationellt företag som också valt FAN som platsen att öppna sin första butik på Mallorca. Många bekvämligheter erbjuds också som exempelvis ställen att ladda mobiltelefoner, parkering för eldrivna bilar, möjlighet att låna rullstol, uthyrning av paraplyer, amningsrum samt gratis WIFI. Dessutom har mer än 2500 parkeringsplatser byggts.

Köpcentrumet nås enkelt med bil eller lokalbuss.  Om man kör från Palma tar det mindre än 10 minuter.  Flygplatsen ligger också nästan runt hörnet. Området där man valt att bygga detta gigantiska shoppingcentrum är redan välkänt för många eftersom det sedan ett stort antal år finns en Carrefour stormarknad här och andra populära butiker som danska JYSK och trädgårdscentret Magatzem Verd. Om man kommer på motorvägen (Ma-19) kör man av vid avfart nummer sex; vilken är den man tar om man ska till Coll d’en Rabassa. 

Enligt den officiella hemsidan är öppettiderna för butiksdelen 10:00 till 22:00, från måndag till lördag. Restaurang- och nöjesdelen i sin tur har öppet mellan 12:00 till 00:30 från söndag till torsdag, samt fredagar, lördagar och dagen innan helgdagar från 12:00 till 01:30.

Av Sandra Gonzalo Karlstedt
Foto Per Gustafson

Nit de l’Art


I lördags var stan fylld av folk när många var ute på en konstrunda i Palma.
En riktig publikfest med många utställare från hela världen. Gallerier och muséer som förenas för att omvandla Palma stad till en kväll för konstälskare. Nit de l’Art, är ett årligt konstevenemang sen 20 år tillbaka som bara tycks växa för varje år.  Palma har det största antalet gallerier och utställare i Spanien efter Madrid och Barcelona. Det var huvudsakligen 21 huvudutställare som stod för programmet men besökare kunde även finna många fler mindre gallerier som ställde ut.

Foto Per Gustafson

 

I kampen för renare vatten


Sant Elms havsvatten har färgats grönt ett par gånger under sommaren.
Att detta inget har med vattenkvalitén att göra bevisas av att Sant Elm i början av sommaren fick EU:s kvalitetsmärkning, den Blå Flaggan.

Andratx borgarhus har presenterat en ny handlingsplan för att  fastställa orsaken av att Sant Elms vatten färgarts grönt. Efter att ha genomfört en kemisk studie som visat att den gröna färgen inte har med förorening att göra, sätter myndigheterna nu sitt fokus på vattenströmmar och planktonalger. Man tror att planktonalgerna påverkas av värmen. Dagarna med de högsta temperaturerna har man flugit med drönare över Sant Elms kust för att uppmäta strömmarna.

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson

Den tolfte september firas Mallorcas diada

Den tolfte september firas Mallorcas diada (dag eller åminnelsedag) till minne av ett annat 12 september, år 1276, då kung Jakob II lovade lyda och respektera Mallorcas lagar.

När Jakob I av Aragonien dog (1276) blev hans vilja att hans stora rike delades mellan sina två söner verkligt. Två riken föddes: Aragonien och konungariket Mallorca. Den 12 september lovade Jakob II- Mallorcas första kung- i Santa Eulàliakyrkan i Palma respektera och lyda Mallorcas lagar och privilegier, Carta Franqueses i privilegis del Regne de Mallorca. Dessa franqueses var en serie upptäcknade lagar, privilegier och bruk som skilde Mallorcas konungarike från andra. I vissa avseenden var mallorcanerna befriade från särskilda feodala bestämmelser som då existerade , i resten av Europa.

För att fira den här dagen genomför de mallorcanska myndigheterna (kommunerna och landstinget) olika kulturella, sport, gastronomika och politiska evenemang. För den största delen av aktiviteterna står Consell de Mallorca. Bland dessa evenemang fattas aldrig jättarna (gegants) som är en festsymbol på ön liksom musiken från xeremies mallorcansk säckpipa, tamborí  liten trumma-och flabiol, flöjt).

Den 12 september blev Mallorcas diada, enligt ett beslut av Consell de Mallorca år 1997. Fast den riktiga diadan borde vara La festa de l’Estendard, den 31 december, dagen då Jakob I:s trupper erövrade Palma från morerna och som firas sedan 1400-talet och är Europas äldsta icke religiösa fest.

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson

 

Palma, poppis bland kryssningsentusiaster

Att det är många som älskar Mallorca är ingen nyhet. Öns flygplats är en av Europas mest trafikerade under sommaren. Även om majoriteten av besökare når ön med flyg väljer allt fler också att anlända sjövägen. 

Tidigare i sommar, den 3 augusti, slog Palmas hamn (Port de Palma) nytt rekord när den tog emot sju kryssningsfartyg under en och samma dag, totalt 25,116 passagerare. Enligt den offentliga myndigheten Ports de Balears som driver Palmas hamn passerar varje år 2,3 miljoner passagerare, vilket innefattar både kryssningsbåtar samt reguljär fartygstrafik. Port de Palma är sedan många år tillbaka en av Medelhavets absolut populäraste hamnar och ett givet stopp på åtskilliga kryssningsrutter.

Första veckan i september välkomnades flera skepp, bland annat världens största kryssare Harmony of the Seas som tillhör rederiet Royal Caribbean Internationals flotta. Fartyget som är registrerat i Bahamas och byggdes i det franska varvet STX i Saint-Nazaire har allt som allt 18 däck och plats för sammanlagt 6,780 passagerare ombord.

Barcelona är hennes hemmahamn under sommaren och det var också härifrån hon avgick när hon gav sig ut på sin jungfruresa i slutet av maj i år. Palmas hamn var då ett av stoppen och sedan dess har hon lagt till fler gånger här eftersom Palma ingår i rederiets 7-dagars sommarsäsongsrutt i västra Medelhavet.  I november bär det iväg till USA och Port Everglades i Florida som blir hennes permanenta hemmahamn.

Andra båtar som regelbundet passerar Port de Palma under sommarmånaderna inkluderar exempelvis den 333 meter långa MSC Fantasia som bär Panamas flagga, Italienflaggade Costa Diadema och Thomson Majesty tillhörande researrangören Thomson.

Även den nybyggda lyxkryssaren Seven Seas Explorer som ingår i rederiet Regent Seven Seas Cruises flotta har besökt Palma den senaste veckan. Hon invigdes i juli i Monte Carlo och gudmor är prinsessan Charlene av Monaco. Samtliga hytter ombord är sviter och har också privat balkong. Båten har en maxkapacitet på endast 750 passagerare medan besättningen uppgår till 650 personer, så exklusiviteten är garanterad. 

Av Sandra Gonzalo Karlstedt
Foto Jörgen Ulvsgärd

Dåligt olivår för Tramuntana

Sóllers olivbönder befarar ett dåligt år för oliverna och oljan på grund av torkan och de varma dagarna.

Bönderna från Sóller förutspår en dålig olivskörd jämfört med förra året på grund av de regnfattiga månaderna och de varma temperaturerna. Olivträden, som skördas under vintern, är i den bergiga Tramuntana äldre än de som finns på Llevant (D.O. Oli de Mallorca) där bönderna använder automatiska bevattningssystem.

De nära 50 000 olivträd som finns på Tramuntana gav förra året 50 000 ton oliver. Man befarar att skörden blir 80 % mindre än förra året. Det sägs att det kommer att bli svårt att producera öns traditionella oliver, oliva trencada och oliva negra pansida, trots de reserver som finns från förra året. Mallorca producerar 160 990 liter olja. I den här siffran är det inte inräknat privata och lokala aktörer. Mallorcas oliver och olja har ett s.k. skyddat ursprungsbeteckning (D.O.).

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson

Äntligen får man fiska RAOR

Ett par av de mest uppskattade fiskarna på Mallorca, raor (Xyrichtys novacula) och llampuga (Coryphaena hippurus), kan äntligen fiskas igen efter det sedvanliga förbudet mellan den 1 april till den 31 augusti.

För fem år sedan bestämde Balearernas fiskedepartement att man bara fick fiska 200 kilo raor per dag och båt för att stabilisera fiskens pris. Enligt statistiken fiskas det fyra stycken raor per timme och fiskare. Den största delen av fisket är fritidsfiske. Det är bara två professionella båtar på ön som fångar fisken i kommersiellt syfte. Detta gör att antalet fiskar som äts inte är samma som det antalet som säljs i saluhallarna.

En annan kär fisk, llampuga (Coryphaena hippurus) kan också fiskas. Fisken, som vandrar från Medelhavets östra del till västra Atlanten passerar under hösten öns vatten. Cala Rajadas berömda llampugafest hålls i oktober. Där kan man äta alla slags rätter som lagas med fisken.

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson

Sammetsgetingbo påträffat i Sóller

Sammetsgetingen (Vespa velutina) är en getingart som ursprungligen kommer från Kina. Den tros ha kommit till Europa genom en sändning lergods och är ett hot mot de europeiska bina.

Balearernas miljödepartement har i förra veckan avlägsnat ytterligare ett getingbo på ön, denna gång i Sóller. Det är det tredje boet man funnit av den fruktade getingen på ön. Getingen, som här kallas avispa asiàtica eller vespa asiàtica (katalanska), betraktas som ett allvarligt hot mot den lokala binäringen eftersom de europeiska honungsbina (Apis mellifera) inte har ett tillräckligt försvar mot den. Generellt verkar det emellertid inte som om just denna art är specifikt ”försvarsbenägen” mot människor. Den är ungefär lika farlig som vanliga getingar.

Getingarnas bon är svåra att lokalisera eftersom de  brukar bygga dem högt upp i träden. Det senaste funna boet låg på tjugo meters höjd. För att spåra getingbona sätter man ut olika produkter, som till exempel fisk, för att sedan följa de individer som kommer för att äta tillbaka till boet. Miljödepartementet anser att det kan finnas fler av dessa getingar i området Sóller- Llucalcari. Utvecklingen på Mallorca följs av olika europeiska experter. Eftersom getinginvasionen anses vara i ett tidigt skede tror man att getingen kan utrotas från ön.

Av Albert Herranz
Foto Jean Haxaire

 

Michael Douglas sänker priset på sin lyxbostad

Vill du bo på ett av Mallorcas absolut vackraste ställen med vidsträckt utsikt över Medelhavet? Om du har tillgång till 40 miljoner euros så har du nu chansen att köpa skådespelaren Michael Douglas fabulösa egendom som går under namnet S’Estaca och ligger insynsskyddad bland pinjeträd och palmer på öns relativt oförstörda norra kust, mellan Deià och Valldemossa. 

Lantegendomen omfattar flera hus, bland annat en vit särpräglad huvudbyggnad uppförd i morisk stil. Totalt finns det elva sovrum och tio badrum. I köpet ingår även en vinkällare och en egen biosalong. 

S’Estaca som en gång i tiden ägdes av den österrikiske ärkehertigen Ludwig Salvator har legat ute till salu i några år men priset har nu sänkts med hela 10 miljoner euros, informerar den spanska tidningen El Mundo. Det är den anrika mäklarfirman Sotheby’s som ansvarar för försäljningen sedan 2014 då objektet först kom ut på marknaden och utgångspriset var 50 miljoner euros.

Michael Douglas är inte ensam ägare till detta unika ställe på hela 100 hektar; han delar det med sin ex-fru Diandra Luker som växte upp på Mallorca och introducerade honom till ön. Tillsammans köpte de S’Estaca för mer än 25 år sedan. Att dela ett hus med en ex-partner är dock inte alltid det lättaste, så båda parter verkar ha bestämt att det är dags att lämna det bakom sig och låta andra få njuta av denna magiska plats.

Av Sandra Gonzalo Karlstedt

 

Balearerna blir fattigare

I Spanien och övriga Europa är åsikten att Balearerna är en av de rikaste regionerna, men bruttonationalprodukten bevisar motsatsen. Detta enligt INE (Instituto Nacional de Estadística, statistiska centralbyrån).

Under de senaste tjugo åren har regionen gått från att ha högst BNP per capita till att halka ner till sjunde plats efter regioner som La Rioja och Aragonien. Detta faktum vittnar om att Balearerna trots att omvärlden varit övertygad om motsatsen, på grund av senaste årens besöksrekord och turistindustrins höga omsättning. Öarnas BNP har gått från en nivå lite över det europeiska genomsnittet till att vara snäppet över det spanska snittet.

Enligt INE löper en av tio innevånare risken att hamna i fattigdom och utanförskap. Mellan åren 2008-2011 har fattigdomen ökat med 288 procent enligt bankstiftelsen FUNCAS. Den ekonomiska krisen anses vara den viktigaste orsaken.

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson

Värsta torkan på årtionden

Torkan, som ön för närvarande genomlider, är den värsta på årtionden. Prognosen av en regnfattig höst ser ut att förvärra situationen. Med fler än 10 miljoner besökare om året är ansträngda vattenresurser ett stort problem. 

De stora vattenreservoarerna Cúber och Gorg Blau, som förser 15% av det vatten som Palma förbrukar, är nere på anmärkningsvärt låga nivåer. Reservoarerna är nere på 33,37% (förra året vid samma datum var de uppe på 53,64% av deras kapacitet). 

Mallorca genomgår den största torkan på årtiondet. Öns vattenreserver är väldigt ansträngda. Att det inte har regnat under sommaren, och att det förutspås en regnfattig höst, gör också att många vattenkällor har sinat och/eller inte har samma vattenmängd som förra året. 

På Mallorcas Pla (slätten) finns det 10 kommuner som p.g.a. torkan är i ”höjd beredskap” medan turistorterna Palma, Calvià och s’Arenal ligger i fasen precis före att hamna i ”höjd beredskap” enligt skalan som Balearernas vattenmyndighet ABAQUA använder. I många andra mallorcanska kommuner, som Valldemossa eller Estellencs till exempel, har myndigheterna begärt att vattenförbrukningen ska minskas i strandduscherna och gaturenhållningen. Man har också förbjudit bevattningen av trädgårdar under dagen samt återfyllning av pooler. 

I vissa stadsdelar i Palma har det förekommit avbrott i vattendistributionen. Enligt kommunens vattenföretag EMAYA är dessa orsakade av tekniska haveri. Men i vissa fall har det förekommit avbrott i distributionen upp till tolv timmar utan förvarning.

Balearernas miljödepartement vill satsa mera på avsaltat vatten. Just nu, eftersom torkan påverkar både vattenreservaten och källorna där vattnet tas, är 36 % av vattnet som används avsaltat, gentemot 0 % förra året.

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson

Mallorcas sand till salu

De senaste dagarna har sand från olika platser på Mallorca bjudits ut till försäljning på Ebay. Den regionala regeringen, Govern Balear, har varnat att detta är olagligt och kräver att all försäljning stoppas.

På Ebay kan man nu köpa sand från olika stränder på Mallorca (Camp de Mar, Far de Capdepera, Sant Elm, Es Trenc i Santa Ponça). Utropspriset är 1 euro för 50 gram sand. Man vet inte vilka  försäljarna är, bara att de är från Tyskland. Att ta sand från stränderna kan vara straffbart. Med dessa handlingar har de potentiella förövarna troligtvis brutit mot två paragrafer i naturskyddslagen.

Costes, miljödepartements avdelning som tar hand om kusten, har påbörjat  olika aktioner för att kontakta säljarna och stoppa försäljningen. Om de inte gör det, kan de bli anmälda till rättsväsendet.

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson

Ny insats för Balearernas hav

Govern Balear har beslutat att utvärdera bestånden av skyddade fiskarter som lever i Balearernas sju marinreservat.

Balearernas regionala miljödepartement har beslutat att investera 577 400 € för att utreda hur det står till med fiskbeståndet på och runt marinreservaten kring öarna i regionen. Något liknande har inte gjorts sedan 2011.

Den regionala regeringen vill utvärdera tillståndet av de olika arterna som lever i marinreservatet. Tillståndet anses bra ”på pappret” trots att man under de senaste åren har reducerat upp till 50% personalen som jobbar med marinreservaten. Ett av målen är att analysera hur fiskebeståndet ser ut i de marinreservat där fiske är tillåtet jämfört med de reservat där det är förbjudet.

Arbetet kommer att påbörjas i år i marinreservaten Es Freus (Formentera), El Toro, Illes Malgrats, Dragonera och Llevant (Mallorca). Kontrollen kommer att uppföljas 2018 och 2020. Palma, norra Menorca och Migjorn (Mallorca) kommer att undersökas 2017 och 2019.
Balearerna har sju marinreservat: Palmas bukt, Norra Menorca, Es Freus (Formentera), Migjorn (Mallorca), El Toro, Illes Malgrats och Llevant (Mallorca). Mera information kan du få genom klicka på den här länken från Balearernas miljödepartement: http://www.caib.es/sacmicrofront/home.do?mkey=M69&lang=es.

Det finns ett projekt att utvidga marinreservatet runt ön Dragonera. 1999 skapades de tre första marinreservatet.

Oron för Medelhavets hälsa vid Balearernas kust har vuxit bland annat inför planer från olika oljebolag att borra i närheten av ögruppens kuster, ökningen av kryssningar och konkreta händelser som den berömda röda räkans (gamba roja) försvinnande ur Mallorcas fiskevatten i år. Den sista gången den fiskades var i juni. Trots att det har hänt att räkan har försvunnit i en eller två veckor under säsongen, har det aldrig hänt att skaldjuret har försvunnit under en sådan lång period. Orsaken till detta är okänd.

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson

Esporles blir Mallorcas första gröna by

Bara 3% av energin som används i Balearerna kommer från förnybara energikällor.

Esporles blir Mallorcas första kommun som bara kommer att använda förnybar energi i de kommunala byggnaderna och i gatubelysningen.

På senaste tiden har debatten om den ”gröna” energin varit påtaglig på ön. Detta har gett upphov till kuriosa nyheter som till exempel att La Seu (katedralen) är Spaniens enda gröna katedral eftersom all den energi som används kommer 100 % från förnybar energi. I juli månad beslöt Consell de Mallorca (Mallorcas landsting) att tilldela 20 miljoner € till öns kommuner för olika projekt inom förbättring av vattenhanteringen, tillgänglighetsanpassning och förnybar energi.

Aktuell forskning om solenergi, som anses som den mest anpassade till öarnas geografi, visar att om man täckte alla öarnas tak med solceller skulle man kunna tillfredsställa upp till 57% av Balearernas energibehov. För att uppnå 100% av energibehovet skulle man behöva täcka 2% av Balearernas territorium.  

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson 

 

Son Reus Centro Canino fyller 40 år

Son Reus Centro Canino fyller 40 år

Centret Son Reus (Palma), som tar hand om bortsprungna och herrelösa hundar, fyller fyrtio år. Tiderna ändras och myndigheterna försöker främja adoption framför den grymma och traditionella avlivningen.


Enligt lagen kan en hund som har varit på centret 21 dagar avlivas. Trots det, enligt Palmas stad, brukar man förlänga tiden upp till 100 dagar så länge det finns plats i lokalerna. 2015 offrades 52 hundar. Cort (Palma stad) vill förlänga tiden och främja adoptioner. Enligt flera djurrättsorganisationer, görs det inte nog från myndigheternas sida som inte avsätter tillräckliga medel för annonsering om möjligheten att adoptera hundarna.

2015 härbärgerade Son Reus 6 266 djur. Varje månad får centret in mellan 80-110 bortsprungna hundar, varav 30-60 kan återbördas till sina ägare tack vare att de är märkta med ett microchip. Resterande ”herrelösa” hundar får stanna. Det finns ingen bestämt profil på vilken typ av hundar som överges mest. Enligt Son Reus har antalet övergivna hundar ökat. Siffrorna för 2015 var: ”herrelösa hundar” (792), övergivna hundar (519) och bortskänkta hundar (535). Den senaste kategorin tillhör hundar vars ägare av olika anledningar inte kan ha hunden kvar. 2014 lyckades centret, tack vare volontärarbete, placera 1134 hundar. Hundar av de så kallade ”farliga raserna” är svårast att adoptera bort. Det tar i snitt 30 dagar för centret att adoptera bort en hund.

Är du intresserad av att adoptera en av hundarna som finns på Son Reus kan du besöka webbsajten adopta.palma.cat. för information om hur processen går till och vilka hundar det gäller.

Centro Canino grundades 1976 av Palma stad.

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson

 

60.000 hyrbilar på Mallorcas vägar

Under den här sommaren har det funnits 60.000 hyrbilar till förfogande. Turisttrycket har märkts på öns motorvägar och mindre vägar. På Eivissa (Ibiza) har det funnits 22.000 hyrbilar medan på Formentera 3000.

Att det har varit många turister på ön kan man se på olika håll: fullsatta hotell, sprängfyllda gator, överfulla terrasser och ovanliga långa köer vid Palmas infarter. Mallorcas biluthyrnings företag har jobbat för fullt sedan juli månad. Att det finns för många hyrbilar i omlopp är inte bara ett ämne för miljöaktivister och lokalbor utan för branschorganisationen AEVAB som har bett Balearernas regering (Govern Balear) att åtgärda situationen och införa någon slags gräns för hur många hyrbilar det får finnas på öarna.

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson

47 Miljoner € för elektriskt tåg

Mallorca kommer att satsa mera på kommunaltrafik med ett nytt projekt som ska göra möjligt elektriskt tåg till Manacor och Sa Pobla.

Balearernas regering- Govern Balear- har meddelat att de kommer att öronmärka 47 miljoner € för att elektrificera tåglinjerna Palma-Sa Pobla och Palma-Manacor. Hälften av dessa pengar kommer från europeiska fonder. Detta betyder inte bara förbättringar ur miljösynpunkt utan också för resenärerna vars restid kommer att reduceras mellan fem till tio minuter. Regeringen har också informerat att de kommer att använda etiska och rättvisekriterier, som lika löner för kvinnor och män, för att bestämma vilka företag som ska få genomföra infrastrukturarbetet.

De senaste åren har tåget fått ett rejält uppsving. Enligt siffror som regeringen har publicerat hade de olika linjerna från juli 2015 till juli i år upp emot 4,5 miljoner resenärer. I snitt har tågen 379.411 resenärer varje månad. Under vardagarna cirkulerar 292 tåg medan på helgerna är det 99. De olika linjerna är; Palma-Marratxí, Palma-Inca, Palma-Sa Pobla och Palma-Manacor.

Det finns ett avtal som slöts med Madrid för fem år sedan där centralregeringen skulle betala 400 miljoner € till Balearerna för att bygga upp tåglinjer till Artà och Alcúdia. Trots olika försök har dessa pengar inte betalats ut.

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson

Mallorca tar sitt andra guld i Rio

Förra tisdagen vann Marcus Cooper Walz guldet i K-1 i OS i Rio. Med honom har Mallorca vunnit två guldmedaljer hittills i OS.

Marcus Cooper Walz, 21 år, som är från Cala d’Or, vann guldet på ett väldigt överraskande sätt, då det såg ut att han hade förlorat alla medaljchanser. Han ledde de första 250 meterna, men när tävlingen nådde de 500 hade han sjunkit till femte plats. Det var  först när han nådde 750 meter som han arbetade sig upp från femte positionen till att ta ledningen och vinna, till australiensaren Murray Stewart och tjecken Josef Dostals stora överraskning.

Marcus Cooper Walz tränar i RCN Portopetro. Med honom är det två guldmedaljer som kommer hem till Mallorca. Den andra guldmedaljen vann tennisspelaren Rafael Nadal i dubbel tillsammans med M. López mot Rumänien.

Andra mallorcaner som är med i OS är Sollerbon Joan Lluís Pons som blev åtta i finalen i 400 meter.

Av Albert Herranz

Barn från Västsahara-semester i fred

Barn från Västsahara-semester i fred

För tolfte året i rad kommer ”Vacances en pau” (semester i fred). 100 barn från Västsahara kommer att gästa lika många familjer från Mallorca, Menorca, Eivissa (Ibiza) och Formentera. Under två månader kommer dessa barn att vara på öarna och få vara med i olika aktiviteter som familjerna och de olika myndigheterna har ordnat. Barnen bor i olika flyktingförläggningar i algeriska öknen nära Tindouf. Familjerna får inget ekonomisk stöd för att ställa upp men barnens resa betalas tack vare det ekonomiska stödet från Balearernas Autonomiska regering (Govern Balear) och Palmas Stadshus.

Solidariteten med Västsahara är stor i Spanien. Detta land som var en spansk koloni blev ockuperat av Marocko 1975. Marocko anser Västsahara som sitt. Invånarna vill inte vara marockaner. Västsahara är ett rikt område på fiske och fosfater. Trots olika FN-resolutioner och den internationella lagstiftningen fortsätter Västsahara att vara militärt ockuperat. En stor del av västsaharier bor i flyktingförläggningar.

Av Albert Herranz
Foto EU/ECHO