47 Miljoner € för elektriskt tåg

unbenannte-Fotosession-1017360

Mallorca kommer att satsa mera på kommunaltrafik med ett nytt projekt som ska göra möjligt elektriskt tåg till Manacor och Sa Pobla.

Balearernas regering- Govern Balear- har meddelat att de kommer att öronmärka 47 miljoner € för att elektrificera tåglinjerna Palma-Sa Pobla och Palma-Manacor. Hälften av dessa pengar kommer från europeiska fonder. Detta betyder inte bara förbättringar ur miljösynpunkt utan också för resenärerna vars restid kommer att reduceras mellan fem till tio minuter. Regeringen har också informerat att de kommer att använda etiska och rättvisekriterier, som lika löner för kvinnor och män, för att bestämma vilka företag som ska få genomföra infrastrukturarbetet.

De senaste åren har tåget fått ett rejält uppsving. Enligt siffror som regeringen har publicerat hade de olika linjerna från juli 2015 till juli i år upp emot 4,5 miljoner resenärer. I snitt har tågen 379.411 resenärer varje månad. Under vardagarna cirkulerar 292 tåg medan på helgerna är det 99. De olika linjerna är; Palma-Marratxí, Palma-Inca, Palma-Sa Pobla och Palma-Manacor.

Det finns ett avtal som slöts med Madrid för fem år sedan där centralregeringen skulle betala 400 miljoner € till Balearerna för att bygga upp tåglinjer till Artà och Alcúdia. Trots olika försök har dessa pengar inte betalats ut.

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson

Mallorca tar sitt andra guld i Rio

marcus-walz-reuters-copy

Förra tisdagen vann Marcus Cooper Walz guldet i K-1 i OS i Rio. Med honom har Mallorca vunnit två guldmedaljer hittills i OS.

Marcus Cooper Walz, 21 år, som är från Cala d’Or, vann guldet på ett väldigt överraskande sätt, då det såg ut att han hade förlorat alla medaljchanser. Han ledde de första 250 meterna, men när tävlingen nådde de 500 hade han sjunkit till femte plats. Det var  först när han nådde 750 meter som han arbetade sig upp från femte positionen till att ta ledningen och vinna, till australiensaren Murray Stewart och tjecken Josef Dostals stora överraskning.

Marcus Cooper Walz tränar i RCN Portopetro. Med honom är det två guldmedaljer som kommer hem till Mallorca. Den andra guldmedaljen vann tennisspelaren Rafael Nadal i dubbel tillsammans med M. López mot Rumänien.

Andra mallorcaner som är med i OS är Sollerbon Joan Lluís Pons som blev åtta i finalen i 400 meter.

Av Albert Herranz

Barn från Västsahara-semester i fred

Tindouf

Barn från Västsahara-semester i fred

För tolfte året i rad kommer ”Vacances en pau” (semester i fred). 100 barn från Västsahara kommer att gästa lika många familjer från Mallorca, Menorca, Eivissa (Ibiza) och Formentera. Under två månader kommer dessa barn att vara på öarna och få vara med i olika aktiviteter som familjerna och de olika myndigheterna har ordnat. Barnen bor i olika flyktingförläggningar i algeriska öknen nära Tindouf. Familjerna får inget ekonomisk stöd för att ställa upp men barnens resa betalas tack vare det ekonomiska stödet från Balearernas Autonomiska regering (Govern Balear) och Palmas Stadshus.

Solidariteten med Västsahara är stor i Spanien. Detta land som var en spansk koloni blev ockuperat av Marocko 1975. Marocko anser Västsahara som sitt. Invånarna vill inte vara marockaner. Västsahara är ett rikt område på fiske och fosfater. Trots olika FN-resolutioner och den internationella lagstiftningen fortsätter Västsahara att vara militärt ockuperat. En stor del av västsaharier bor i flyktingförläggningar.

Av Albert Herranz
Foto EU/ECHO

Ny gratis trafiksajt

_MG_5904

Ny gratis trafiksajt

Consell de Mallorca (Mallorcas landsting) har öppnat en webbsajt där man kan få information i ”live” tid om hur det ser ut på Mallorcas vägar. På webben kan man få information om olika trafikhändelser såsom vägarbeten, stängda vägar, vägolyckor, sportevenemang, väder och andra incidenter. Webben är öppen och kan besökas på: conselldemallorca.net

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson

Brexits långa skugga når Mallorca

_MG_2045

Brexits långa skugga når Mallorca

Balearerna kommer att bli enligt experterna en av de europeiska regionerna som mest kommer att märka effekterna av Brexit de närmaste åren. Oron grundas delvis på det faktum att pundet kommer att devalveras jämte dollar och euron. Man tror att i framtiden kommer de brittiska turisterna att komma till ön med 10 % mindre likvida medel att spendera.

På Mallorca finns det 200 företag som exporterar till Storbritannien enligt Handelskammaren. Det som exporteras mest är potatis och vin. I mindre mån skor och läderprodukter. Förmånen att handla inom EU kommer att försvinna och man fruktar att tullarna kommer att försvåra och höja priserna på produkterna. En annan sektor som kommer att märka effekterna är mäklarsektorn. Enligt sektorns intresseförening Proinba (Asociación de Promotores de Balears) så hade investeringarna tagit fart det sista halvåret tack vare pundets styrka gentemot euron. Nu befarar man att den nya situationen kommer att innebära en bromsning av nya köp.

På Mallorca och Menorca finns enligt den spanska myndigheten INE 17.000 britter folkbokförda. Deras liv kommer inte bara att påverkas av att pundet devalveras, den överenskommelse om fri hälsovård inom EU länderna kommer också att upphöra för dem.

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson

Medborgarnas rättigheter

0_100638_1

Finska Anna Moilanen blir Palmas ombudsman

Den 28 juli kommer Anna Moilanen (Oulu, 1963) att bli Palmas Defensora de la Ciutadania (ombudsman). Platsen har stått tom sedan förra året, då Miquel Lladó dog. Anna Moilanen är socialarbetare med lång erfarenhet inom NGO-sektorn. Mellan år 2000-2010 var hon koordinator för Balearernas NGO som jobbade inom kooperationen för utveckling och mellan år 2002-2010 var hon koordinator för paraplyorganisationen för Spaniens NGO, inom den sektorn. Hon har också jobbat inom FN:s barnorganisation i Spanien.

Defensor de la Ciutadania ska ta hänsyn till medborgarnas rättigheter, försvara och se till att de uppföljs i relation med stadshuset, dess myndigheter och organisationer.

Av Albert Herranz
Foto Palma Stad

En Storsatsning

L1010497

 

Snart kommer vi att bo på Mallorca 3.0. Regeringen har presenterat ett projekt som innehåller flera handlingsplan som ska föra ön rakt in i 21-århundradet.

Balearernas självstyrande regering, Govern Balear, har presenterat  Smart Island Mallorca. Det är ett ambitiöst projekt som vill förbättra livskvalitén hos mallorcanerna och öns besökare genom användningen av AI.

Smart Island Mallorca innehåller många initiativ för att modernisera vår ö och de tjänster som erbjuds av Consell de Mallorca (Mallorcas landsting). I denna mening, kommer det att utvecklas ett antal appar som ska ge trafikinformation i realtid genom informationspaneler och mobila appar. Intelligenta belysningssystem kommer också att installeras i tunnlarna och paneler med information om status för parkering på vägarna. Smarta busshållplatser kommer att installeras i de flesta av Mallorcas kommuner. Till det har man öronmärkt 8.876.245 € som kommer att betalas ur statens, självstyrande regeringens och landstingets kassa.

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson

Mallorca kommer att slå alla rekord i juli

_MG_1070

 

Under juli månad kommer Mallorca att slå alla rekord när det gäller anlända till ön. Detta betyder att all verksamhet på ön kommer att ha ett riktigt uppsving.

I år har Mallorcas flygplats Son Sant Joan slagit alla passagerarrekord månad efter månad. Lördagen den 2 juli användes flygplatsen av 176.222 passagerare. Under maj månad var det 2.924.082  personer. Detta är en ökning på 11,3% jämfört med 2015. När det gäller nationaliteterna på passagerarna kommer det största antalet från Tyskland, Storbritannien, Spanien, Schweiz och Sverige. När det gäller svenska passagerare så har det blivit en ökning med 7,2% gentemot 2015. De ställen som turisterna söker sig till är Alcúdia-Can Picafort, Pollença, Cala Millor, Platges de Muro, Palmanova-Magaluf och Palma. Balearernas självstyrande regering, Govern Balear (www.caib.es) har uppskattat att i år kommer autonomins bruttoprodukt öka 4%.

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson

Drunkningsolyckorna ökar

IMG_4259x

Man kan tycka att när man är på semester kan inget dåligt hända. Då blir man lätt oförsiktig och då är olyckan framme. 11 personer har drunknat i Balearerna.

Enligt siffror som Spanska Kungliga Räddningssällskapet ( HYPERLINK “http://www.rfess.es/“) har redovisat i år  (juni 2016) har 211 personer dött i drunkningsolyckor i Spanien. Drunkningsolyckor som är relaterade till badstränder och pooler har vuxit 67,5% mera jämfort med förra året. Av dessa olyckor 76,8% var spanjorer medan den 23,2 % av andra nationaliteter, mer än hälften från andra europeiska länder. 83% av de döda var män. I en lista av Spaniens 17 landskap (autonomier) och som toppas av Galicien ligger Balearerna nummer sex. Det enda landskapet utan drunkningsolyckor är Madrid.

Spanska Kungliga Räddningssällskapet anser att denna ”dramatiska” ökningen beror framför allt på myndigheternas svala intresse för att lösa problemet.

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson

Medeltidsmarknad i Capdepera

Varmt och skönt på Mallorca den här torsdagsförmiddagen.

Vädret har fortfarande inte riktigt bestämt sig; vi har dagar som är riktigt bra och sedan följer några med
regn och rusk…Och nu i helgen är det dags för medeltidsmarknaden i Capdepera.

Mercat Medieval i Capdepera 13-15 maj

Capdepera är en vacker liten stad som ligger en timme med bil från Palma och som grädde på moset har man även en häftig riddarborg, som gjord för en medeltidsmarknad med allt som hör den tidsepoken till.

Här en film från firandet i Capdepera år 2014:

[youtube]https://youtu.be/4mZNCc7cXaw[/youtube]

Redan i morgon (13 maj) drar man igång det hela, men först på lördag och söndag tar det fart på allavar; en trevlig utflykt för hela familjen.

Mer information

Här hittar ni programmet för helgen:

Mercat Medieval i Capdepera 13-15 maj

Här är arrangörens FB-sida:

Mercat Medieval – Facebook

Vägbeskrivning – Capdepera

La Fira och El Firó i Sóller 6-9 maj

Tråkigt fredagsväder här på Mallorca – moln och duggregn.

Maj började bra men vi upplever fortfarande något ostadigt väder; prognosen säger att det ska regna på lördag, men att det blir bättre på söndag.

För den som vill hitta på något i helgen är Sóller ett bra alternativ.

La Fira i el Firó i Sóller 6-9 maj

Sóller är ett måste att besöka om du befinner dig på ön; staden ligger bra till och väl på plats kan du sitta ner på ett av Mallorcas vackraste torg.

Den här helgen firar man La Fira med marknader, underhållning och mängder med intressanta aktiviteter; och som alltid när det är stadsfest här på ön börjar man tidigt och man slutar inte förrän långt in på natten.

El Firó – nu på måndag

Och nu på måndag är det dags för högintensiva El Firó:

[youtube]https://youtu.be/mLoeQ80PoWc[/youtube]

Var beredd på precis vad som helst om du vågar dig dit på måndag!

Mer information

Här hittar du mer om helgens program:

La Fira i Sóller 6-9 maj

Här hittar du allt om vad som händer på måndag:

El Firó – nu på måndag (9 maj)

Vägbeskrivning – Sóller

Fira agrícola i Sant Joan – 24 april

Dags för Fira agrícola, industrial i ramadera i Sant Joan - 24 april

Dags för Fira agrícola, industrial i ramadera i Sant Joan – 24 april

Varmt och skönt, men en del moln över Mallorca den här fredagen.

Vinterkylan och fukten har nu ersatts av vårvärme och mer stabilt väder; runt 20 grader på dagarna och snart är det sommar igen!

För den som vill göra en utflykt i helgen rekommenderar vi Sant Joan.

Fira agrícola i Sant Joan – 24 april

Den här populära och välbesökta vårmarknaden fyller 25 i år och beger du dig dit på söndag får du en trevlig dag ute på den mallorkinska landsbygden.

Sant Joan är en vacker liten stad som verkligen lever upp under de här marknadsdagarna; festligheterna inleds redan i dag men det är söndagen som räknas.

Mer information

Här hittar ni mer om festligheterna i Sant Joan:

Fira agrícola, industrial i ramadera i Sant Joan – 24 april

Vägbeskrivning – Sant Joan

Fira Agrícola i Santa Eugènia

Fira Agrícola i Ramadera i Santa Eugènia - nu på söndag

Fira Agrícola i Ramadera i Santa Eugènia – nu på söndag

Underbart vårväder på hela Mallorca den här fredagen.

Nu när värmen börjar komma glömmer man fort den långa transportsträckan mellan februari och april; en period som kändes ovanligt kall i år.

Och på söndag kan den som så önskar bege sig till Santa Eugènia.

Fira Agrícola i Santa Eugènia – 17 april

Santa Eugènia är en vacker liten stad och deras vårmarknad brukar vara välbesökt; här hittar du allting som är unikt med Mallorca (hantverk, mat och dryck, samt traditionell underhållning). En kul utflykt för hela familjen.

Mer information

Här hittar du mer om det här evenemanget:

Fira Agrícola i Santa Eugènia – 17 april

Vägbeskrivning – Santa Eugènia

Fira del Vi i Pollença 16-17 april

Nu i helgen (16-17 april) är det vinfestival i Pollença

Nu i helgen (16-17 april) är det vinfestival i Pollença

Underbart vårväder och sol den här torsdagsförmiddagen.

Nu känns det som om värmen är här för att stanna; vintern är alltid längre än vad man vill minnas här på ön (och en del turister begår misstaget att komma hit alldeles för tidigt).

I helgen kan alla som är intresserade av vin bege sig till Pollença och den trettonde upplagan av Fira del Vi i Claustre de Sant Domingo.

Fira del Vi i Pollença 16-17 april

I år är det 38 vingårdar/bodegor som är där för att visa upp och sälja sina produkter; vinfestivalen växer med två utställare fler än i fjol:

CAN COLETO, JOSÉ L. FERRER, SON PRIM, MIQUEL OLIVER, SON BORDILS, VINS NADAL, SON VICH DE SUPERNA, SON RAMÓN, CA SA PADRINA, CAN FELIU, CASTELL MIQUEL, SON SUREDA RIC, CANYELLES I BATLE,

BODEGAS ANGEL, PERE SEDA, BODEGAS MUNAR, AVA VI, BINIGRAU, CAN RAMIS, GALMÉS I FERRER, BUTXET, TOMEU ISERN, BODEGAS BORDOY,

JAUME DE PUNTIRÓ, SON PUIG, VID’AUBA, CA’N VIDALET, CA’N VERDURA, MIQUEL GELABERT, ARMERO I ADROVER, SON VIVES, CA’N PICÓ, SEBASTIÀ PASTOR, MORTITX, ANTONIO NADAL, VINYA TAUJANA, SON CAMPANER och SON ARTIGUES.

Inträde kostar 10 euro, men då ingår det även en del provsmakning.

På lördag håller man öppet kl. 10.00-20.30 och på söndag kl. 10.00-14.00.

Mer information

Organisationen bakom evenemanget har en FB-sida:

Associació Vi Primitiu Pollença – Facebook

Vägbeskrivning – Pollença

Bostad på Mallorca – mars

Bostadspriserna på Balearerna har stiget med 4,3% på årsbais

Bostadspriserna på Balearerna har stiget med 4,3% på årsbais

Mallorcanytt håller koll på bostadsmarknaden här på ön.

Varje månad presenterar vi den prisstatistik som Tinsa tar fram.

Eftersom Tinsa årligen värderar drygt 200.000 bostäder runt om i landet har de bra koll på den spanska marknaden.

Och nu i dagarna kom siffrorna för mars.

Bostadspriserna på Mallorca

Enligt Tinsa har bostadspriserna på Balearerna stigit med 4,3 procent på årsbasis; en genomsnittlig bostad i regionen är för närvarande 29,1 procent billigare att köpa än vad den var precis innan finanskrisen. Trenden är dessutom positiv; upp med 5,1 procent sedan årsskiftet.

idealista.com – kvadratmeterpriser

Idealista.com är Spaniens största bostadssajt och efter varje avslutat kvartal tar de fram en rapport för att visa hur priserna på bostadsmarknaden har rört sig under den perioden.

Den senaste, för årets första kvartal, finns nu på engelska, och innehåller aktuella kvadratmeterpriser för hela landet; Mallorca hittar ni på sidan 15:

Idealista.com – bostadsmarknaden i Spanien (Q1 2016)

Mer information

Här hittar ni Tinsas senaste presskommuniké:

Bostadsmarknaden i Spanien – mars 2016

Här är Tinsas statistik för de senaste tio åren:

Bostadsmarknaden i Spanien – 2006-16

Art Palma Brunch – 9 april

Nu på lördag kl. 11-14 är det dags för Art Palma Brunch

Nu på lördag kl. 11-14 är det dags för Art Palma Brunch

Vårvindar och varmare temperaturer på Mallorca den här onsdagen.

I går upplevde vi mer bedrövligt väder med regn och rusk; våren är på väg men det lär dröja ett par veckor innan den ordentliga värmen är etablerad.

Och på lördag förmiddag är det dags för Art Palma Brunch igen.

Art Palma Brunch 9 april kl. 11-14

Efter konstnatten, som går av stapeln i slutet av september, är det här det näst största evenemanget för gallerierna i Palma.

Efter några tuffa år är det fler som har råd att investera i konst och det här är ett ypperligt tillfälle att ta del av alla konstnärer som lever och verkar på Mallorca.

Dessutom serveras det tapas, brunch och cava för att höja stämningen.

Mer information

Här hittar ni mer om det här evenemanget:

Art Palma Brunch 9 april kl. 11-14

Här är deras FB-sida med mer om allt:

Art Palma Brunch 2016 – Facebook 

Fira d’Andratx – nu i helgen

Nu i helgen (2-3 april) är det dags för Fira d'Andratx

Nu i helgen (2-3 april) är det dags för Fira d’Andratx

Regnigt, grått och kallt på Mallorca den här fredagsförmiddagen.

Nu är vi inne i en period innan den riktiga vårvärmen etablerar sig här på ön; med en del underbara dagar och sådana som i dag när vädret lämnar en del i övrigt att önska.

Och nu i helgen är det dags för trevliga Fira d’Andratx.

Fira d’Andratx – 2-3 april

Andratx är en vacker liten stad som ligger precis ovanför den mer välbesökta hamnen; med fin bebyggelse och trevliga gator och torg.

Nu i helgen är det dags för deras stadsfest som brukar vara välbesökt; med fokus på god mat (tapas) och mer avancerad gastronomi.

Trevligt värre alltså och bara en halvtimme med bil från Palma.

Mer information

Här hittar ni helgens program:

Fira d’Andratx – 2-3 april

Vägbeskrivning – Andratx

Street Food Festival i Port Adriano

Nu i påskhelgen (25-27 mars) äter man gott i Port Adriano

Nu i påskhelgen (25-27 mars) äter man gott i Port Adriano

Klarblå himmel över Palma den här långfredagsförmiddagen.

Det är riktigt skönt när man sitter i solen, men eftersom påsken infaller tidigt i år tycker man nästan lite synd om alla turister som är här just nu.

Man känner att de gärna skulle vilja ligga på stranden och doppa fötterna i havet, men när det kommer till sådana nöjen är vi inte riktigt där ännu.

Street Food Festival i Port Adriano 25-27 mars

När sol och bad går bort får man tänka om och det fina med Mallorca är att det nästan alltid finns någonting kul och spännande kul att hitta på.

Med början i dag (25 mars) kl. 13.00 kan man bege sig till Port Adriano, den vackra yachthamnen precis nedanför El Toro, och ta del av den tredje upplagan av Street Food Festival de Mallorca.

I princip alla öns Food trucks finns på plats och serverar mat från hela världen; och för den som vill sitta ner när man äter finns det flera riktigt bra restauranger i den spektakulära marinen.

På lördag och söndag håller man på från kl. 12.00 fram till kl. 00.00.

Vägbeskrivning – Port Adriano

Fira de la Sal i Sant Jordi – i helgen

Nu i helgen (25-27 mars) är det marknad i Colònia Sant Jordi

Nu i helgen (25-27 mars) är det marknad i Colònia Sant Jordi

Härligt vårväder på Mallorca den här skärtorsdagen.

Vi väntar fortfarande på den riktiga vårvärmen, men när (som i dag) solen är framme blir det genast behagligare temperaturer.

Mer folk på ön så här vid påsk; och i helgen blir det fullt på vägarna.

Fira de la Sal i Colònia Sant Jordi 25-27 mars

För den som vill göra en trevlig bilutflykt de här dagarna är Colònia Sant Jordi en lämplig slutdestination; för tredje året anordnar man där en salt- och kryddmarknad.

På fredag (25 mars) håller man på mellan kl. 16-23 och på lördag och söndag (26 och 27 mars) är det full fart från kl. 10.00 ända fram till 23.00.

Mer information

Här kan ni läsa mer om de här marknadsdagarna:

Fira de la Sal i les Espècies a Colònia Sant Jordi, 25-27 mars

Vägbeskrivning – Colònia Sant Jordi

Annonsör: Helsingborgs Bygg AB

Helsingborgs Bygg- och Förvaltning AB - en trygg byggpartner här på Mallorca

Helsingborgs Bygg- och Förvaltning AB – en trygg byggpartner här på Mallorca

Väletablerat svenskt byggbolag – nu finns vi på plats även här på Mallorca

Helsingborgs Bygg- och Förvaltning AB har varit verksamt sedan 1984 och har sedan 2008 soliditetsrankning AAA, vilket borgar för god kreditvärdighet och samtidigt visar det att vi är en trygg samarbetspartner.

Svenskt ROT-avdrag går att utnyttja även här på Mallorca!

Mer information – kontakta oss

Hör gärna av dig till oss om du vill veta mer om vad vi kan erbjuda.

Kontaktinformation hittar du på vår hemsida:

Helsingborgs Bygg- och Förvaltning AB – hemsida

Vi finns även representerade på Facebook:

Helsingborgs Bygg- och Förvaltning AB – Facebook

Vi ser fram emot nya spännande bygguppdrag här på Mallorca!

Med vänlig hälsning,

Helsingborgs Bygg- och Förvaltning AB

Som en service till våra annonsörer erbjuder vi dem alltid möjligheten att presentera sig själva i samband med varje ny annonsperiod. Dessutom delas artikeln på vår populära FB-sida om Mallorca: Mallorcanytt – Facebook.

Vill du också synas på Mallorcanytt? Då får du gärna höra av dig till oss.