Goda nyheter för Mallorcas apelsinodlare

De godaste apelsinerna växer på Mallorca
Sóller har en stark tradition av apelsinodling. Sóller dalens unika mikroklimat med bevattning från naturliga åar och vattendrag som rinner genom dalen, återfinns inte någon annanstans på ön. Citrusträden växer längs de väldränerade sluttningarna och terrasser med en ständigt skinande medelhavs sol. Detta gör Soller till citrusens paradis.

Odlingarna här går tillbaka mer än sju århundraden. Odlarna i Sóller och Fornalutx är nu i full färd med att föryngra, plantera och byta ut träd i sina apelsinlundar. I tisdags fick de en god nyhet som innebär att de äntligen kan göra sina odlingar mer lönsamma genom plantering av sina egna, lokala sorter.

Det pågår en process för att få en godkänd ursprungsbeteckning eller skyddad geografisk beteckning av Sóllers apelsiner. Denna har nu påskyndats med över femton år, tack vare att en reservodling med apelsiner av sorten Canoneta hittats i Valencia. Växtexemplaren där har sitt ursprung från apelsinerna i Sóller dalen.

Cooperativa de Sóller meddelade i tisdags att en genbank i Valencia som tillhör Valencia Institute of Agricultural Research, i sin samling bevarat levande exemplar av sorten Canoneta från Sóller i sin odling. De kan förse plantskolorna på Mallorca med friska certifierade rotstockar av sorten Canoneta för inympning och innebär ett stort steg framåt i processen för erhållandet av skydd för sorten.

Namnet Canoneta tros komma från Can Canonet i Sóller. Canoneta är en unik apelsin på grund av sin höga sockerhalt. Den har ett tunt skal och används för att göra juicer. Innehållet är 55% juice med en utmärkande söt, intensiv smak. Canoneta är den mest lokalt uppskattade apelsinsorten på Mallorca.

UIB, Balearernas universitet har tecknat samarbetsavtal med Cooperativ Agrícola de Sóller för att undersöka möjligheten att använda överskottet från odlingar och restprodukter i framställning av kostfiber och tillskott. Detta projekt skapades ur behovet av att en hitta lösning för deponering av Canoneta odlingarnas avfall, som är en prima råvara.

Palma de Mallorca – 8 mars 2017

Av Marie Tilly