Partido Popular vinnare på Mallorca

Partido Popular - vinnare i lokalvalen på Mallorca

Det blåser högervindar över Mallorca. Den slutsatsen kan man dra efter lokalvalen som hölls i Spanien igår. Kristider, med en impopulär socialdemokratisk regering, och arbetslöshet på över 20% fällde avgörande när spanjorerna gick till val.

Partido Popular (högerpartiet i Spanien) fick egen majoritet på Balearerna, Mallorca och i Palma. Därmed får Balearerna en ny president – Jose Ramon Bausa. Den nuvarande presidenten på Balearern, Francesc Antich från PSOE (Socialdemokraterna) är den store förloraren och han blir alltså inte omvald.

Även Palma får ny borgmästare. Den socialdemokratiska borgmästaren (och förra valets stora överraskning) Aina Calvo blev inte heller hon omvald. Den nye borgmästaren är från Partido Popular och heter Mateo Isern.

Att Partido Popular går så starkt fram på Mallorca kan te sig lite märkligt. Tidningarna har under de senaste åren varit fulla med korruptionsanklagelser mot politiker i allmänhet och högerpolitiker i synnerhet. Men PP har rensat i leden och mitt i den djupa krisen får dem alltså en ny chans att visa vad dem går för.

För siffror mer i detalj kan ni titta på den här sammanställningen av Ultima Hora.