Ny insats för Balearernas hav

Govern Balear har beslutat att utvärdera bestånden av skyddade fiskarter som lever i Balearernas sju marinreservat.

Balearernas regionala miljödepartement har beslutat att investera 577 400 € för att utreda hur det står till med fiskbeståndet på och runt marinreservaten kring öarna i regionen. Något liknande har inte gjorts sedan 2011.

Den regionala regeringen vill utvärdera tillståndet av de olika arterna som lever i marinreservatet. Tillståndet anses bra ”på pappret” trots att man under de senaste åren har reducerat upp till 50% personalen som jobbar med marinreservaten. Ett av målen är att analysera hur fiskebeståndet ser ut i de marinreservat där fiske är tillåtet jämfört med de reservat där det är förbjudet.

Arbetet kommer att påbörjas i år i marinreservaten Es Freus (Formentera), El Toro, Illes Malgrats, Dragonera och Llevant (Mallorca). Kontrollen kommer att uppföljas 2018 och 2020. Palma, norra Menorca och Migjorn (Mallorca) kommer att undersökas 2017 och 2019.
Balearerna har sju marinreservat: Palmas bukt, Norra Menorca, Es Freus (Formentera), Migjorn (Mallorca), El Toro, Illes Malgrats och Llevant (Mallorca). Mera information kan du få genom klicka på den här länken från Balearernas miljödepartement: http://www.caib.es/sacmicrofront/home.do?mkey=M69&lang=es.

Det finns ett projekt att utvidga marinreservatet runt ön Dragonera. 1999 skapades de tre första marinreservatet.

Oron för Medelhavets hälsa vid Balearernas kust har vuxit bland annat inför planer från olika oljebolag att borra i närheten av ögruppens kuster, ökningen av kryssningar och konkreta händelser som den berömda röda räkans (gamba roja) försvinnande ur Mallorcas fiskevatten i år. Den sista gången den fiskades var i juni. Trots att det har hänt att räkan har försvunnit i en eller två veckor under säsongen, har det aldrig hänt att skaldjuret har försvunnit under en sådan lång period. Orsaken till detta är okänd.

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson