De nya busslinjerna leder till rejäla protester på Mallorca

Arga taxichaufförer planerar att protestera
Taxichaufförerna protesterar mot de nya busslinjerna och hotar med åtgärder. I måndags kom samtliga inom Mallorcas taxirörelser överens om rejäla åtgärder för att få regeringen att ta tillbaka sitt projekt om nya busslinjer som ska köra direkt mellan flygplatsen och de viktigaste turistorterna på ön, vilket vi tidigare har skrivit om här på Mallorcanytt. Bussarna börjar trafikera de nya sträckorna från och med maj i år.

Medan taxirörelserna avvaktar reaktionerna från ministeriet för mark, energi och rörlighet och ministern Marc Pons, kommer all nattlig taxiservice ställas in över hela Mallorca. I gemensamma och planerade aktioner kommer dessutom Mallorcas vägar och Palmas gator blockeras av taxibilar under februari till augusti.

“Förutom att stoppa all nattlig trafik över hela ön, kommer vi samlas i stora grupper och korka igen vägarna på Mallorca och Palmas gator. Det kommer leda till en total kollaps av trafiken och är ett sätt att trycka på mot regeringens beslut, som vi anser inte är vettigt och äventyrar framtiden för mer än 2 000 familjer.” sade Biel Moragues ordförande i föreningen för Mallorcas taxiföretagare under måndagen.

Moragues tillade att det inte kommer förändras om en eller två månader, “Detta är långsiktigt, därför genomför vi aktionerna från februari och de kommer fortsätta under hela sommarsäsongen till augusti eller september. Det som hänt har skapat en så stor oro.” Presidenterna för förbunden av taxibilar PIMEM och CAEB, Antoni Bauza och Antoni Cladera betonade igår att “Det är mycket känsliga tider och vi måste agera tydligt.”

Palma de Mallorca – 31 januari 2017

Av Marie Tilly