Öppet hus på Castell de Bellver nu på onsdag 1 mars

Borgen ovanför Palma uppe i Bellverskogen
Castell de Bellver har öppet hus nu på onsdag 1 mars med anledning av firandet av Balearernas dag. Öppettider kl. 10–15 och gratis entré.

Bellver slottet ligger 3 km från Palma centrum uppe på höjden ovanför El Terreno (112 m över havet). Utsikten över bukten och en stor del av ön är imponerande. Slottet började byggas på order av kung Jaume II år 1300 och tog nio år att bygga klart, utsmyckningen pågick till långt senare. Förutom kungligt residens användes slottet även som fängelse under flera århundraden.1821 var slottet en tillfällig myntfabrik.

Ägaren av Bellver slott och skogen runt omkring var spanska staten. De överlämnade allt till Palmas kommunfullmäktige år 1931 De gjorde om slottet och skogen till stadshistoriskt museum där man kan lära sig mer om Mallorcas historia. I dag är det en av de största turistattraktionerna på ön och staden anordnar många olika kultur och fritidsaktiviteter där.

Bellverslottets hemlighet under jord

Englands konsul i Palma Allan Hillgarth, skickade en hemlig rapport till sin regering juni 1937 och meddelade: ”Det byggs en stor underjordisk lokal under Bellverslottet, över hundra män arbetar där dygnet runt.” Fångar och soldater öppnade upp ett utrymme i berget på nästan 50 000 m² för förvaring av hundratals lastbilar med vapen, bensin och dynamit.

Men sanningen är att den underjordiska fästningen började byggas när själva slottet byggdes av Mallorcas kung, Jaime II. De använde stenen ur grottorna för byggnationen av slottet. I arkiven nämns grottorna i räkenskapsböcker som finns bevarade. Det är en redovisning av betalning för inköp av olja till lamporna som arbetarna behövde medan de grävde. Oljefläckar finns fortfarande kvar i taket längre in men under de första metrarna av grottan saknas de. Det finns även en grävd en brunn i grottan. Det tyder på att de användes av pirater eller av folket i Palma som gömställe under attacker från havet.

Den spanske statsmannen och författaren Gaspar Melchor de Jovellanos besökte grottorna som fånge på slottet (1801–1808). En “deprimerande och illaluktande” plats skrev han. Det stärker teorin att människor måste levt i den 300 m långa tunneln. (den är 18 grader varm året om)

Palma stad öppnar grottorna för allmänheten en dag per år runt den 20 januari. Under festligheterna och firandet av San Sebastian beundrar ca 3 000 invånare de hundratals inskriptioner som finns i grottorna, en är skriven i kol 1461.

Entrén till grottorna är gömd i skogen. För att komma dit måste man klättra upp till slottet och följa skylten “Seccio montada.” Vid slutet av vägen finns stallet där Palmas lokalpolis har sina tolv hästar. Längre upp finns ett litet hus där Martí Company huserar. (de har huvudnycklarna).

Det finns en legend om en tunnel som förbinder slottet till centrala Palma. Vid de senaste renoveringarna av slottet upptäcktes en tunnel. Militären som gjorde utgrävningarna under inbördeskriget gjorde en fantastisk upptäckt när de hackade i en vägg. De fann en grotta med inskriptioner på gammal castellano som bara experter kan förstå. Ett otydligt datum: 1461 är den äldsta bevarade. Några meter bort finns två två datum: 1863 och 1878. Grottan är svårnådd och ingången liten. 1985 kollapsade 2 000 m² av taket.

Öppettider

Castell de Bellver ändrade sina öppettider den 2 januari i år och stänger ett par timmar tidigare på söndagarna. Det är alltid stängt på måndagar. Under perioden (vinter) från oktober till mars är det öppet:

Tisdag till lördag: 10 och 18.
Söndagar och helgdagar: 10 till 15.

Under perioden (sommar) från april till september är det öppet:

Tisdag till lördag: 10 till 19.
Söndagar och helgdagar: 10 till 15.

Palma de Mallorca – 27 februari 2017

Av Marie Tilly