Nya bussar till Palma

Palma stad köper in nya bussar
Palma EMT buss köper in 95 nya bussar under de närmaste tre åren. Kostnaden blir 30 miljoner euro varav 50% finansieras av European Investment Bank, resterande finansieras av de banker som företaget väljer att ingå avtal med. Av de 178 bussar som EMT äger nu, är 95 äldre än 15 år. Joan Ferrer från Transportrådet säger att detaljerna för anbuden håller på att utarbetas.

Bussmodellen har ännu inte bestämts men de blir längre än de fordon som finns för närvarande, (18 snarare än 12 meter) som ger 35% i ökad kapacitet. De nya bussarna kommer ge framtida besparingar på bränsle, underhåll och reparationer. Stadshuset föredrar naturgasdrivna bussar men är öppna för dieselbussar eftersom dessa numera är mindre förorenande.

Samtidigt står de protesterande taxichaufförerna helt ensamma i sitt motstånd mot de nya busslinjerna som ska gå mellan Palma flygplats och öns turistområden. Även om Balearernas minister för rörlighet, Marc Pons igår betonade sin önskan att nå en överenskommelse med Mallorcas taxiorganisationer, kan det budskap som lämnades från ministeriet inte vara tydligare: Pons kan rösta blankt och då godkänns planen som hans avdelning har utvecklat och som omfattar de tidigare nämnda busslinjerna mellan Son Sant Joan, Magaluf, Santa Ponsa, Cala d’Or, Cala Millor och Platja d’Alcúdia.

Ordföranden för handelskammaren, José Luis Roses instämmer i förslaget och ser planen som positiv och betonade den sista punkten: det ologiska i att tvinga resenärerna att först åka till stationen Palma. Ordföranden för arbetsgivare inom hotellbranschen, Inma Benito påminde om att hans sektor har stött direktlinjerna från flygplatsen från första början. Pimecos ordförande Bernat Coll, sade att planen på de nya bussarna innebär en förbättring för både turister och invånare.

Bussarna kommer köra under turistsäsongen från maj till oktober och med avgångar var 60:e eller 90 minuter från flygplatsen.

Palma de Mallorca – 24 februari 2017

Av Marie Tilly