Resenytt: Mallorca i topp när svenskarna bokar sin sommarsemester

Snökaos, minusgrader och vintermörker – det får svenskarna att boka resor i ett tempo sällan skådat. Var tredje sommarresa är redan bokad.
Mallorca ligger i topp bland de populäraste resmålen.
Samtidigt noterar till exempel Fritidsresor att aldrig förr har så många resor bokats via Internet.

Starten av 2011 innebar ett rejält plus för de svenska charterbolagen. Nytt försäljningsrekord för Fritidsresor och en liknande trend för både Ving och Apollo.
– Många verkar ha ägnat jul- och nyårsledigheten till att fundera på sin nästa semester, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo, till Svenska Dagbladet.
Apollo ligger redan 20 procent över förra årets försäljning av sommarresor.
Fritidsresor nådde förra veckan försäljningsrekord med över 23 000 bokade resor på en vecka, enligt ett pressmeddelande. Mest sommarresor.
Januari är en viktig säljmånad för de svenska charterarrangörerna och även Ving märker förstås av boomen. Förra veckan sålde företaget resor för 200 miljoner kronor.
– Vi har sålt 30 procent fler resor till sommaren om man jämför med samma period för ett år sedan. Mallorca och Turkiet ligger i topp, säger Vings informationschef Magdalena Öhrn.
Cypern är också ett resmål solsugna svenskar törstar efter.
Att boka sin semester via Internet är, enligt Fritidsresor, nu vanligare än att handla resa på traditionellt vis. Två av tre resor bokades på webben den gångna veckan. Bolagets sajt, fritidsresor.se, nådde dessutom all-time-high med över 600 000 besökare.
– Aldrig tidigare har så många solsäkrat under samma vecka och vi tar nu marknadsandelar, säger Bassam el Mattar, Fritidsresors Sverigechef.