Snart blommar mandelträden…

Snart blommar mandelträden
Intresset för aktiviteter som vandring, cykling, bergsklättring och paddling ökar på Balearerna. Precis som intresset för fågelskådning, fotografering av flora och fauna. Det milda klimatet på öarna ger oss möjligheter att se och uppleva det fantastiskt skiftande landskapet, dalarna och bergen året om. Snart står mandelträden i blom och vem vill missa det?

Medan jag letar efter vandringsrutter på ön, stiger spänningen över det jag kommer få se. Jag söker efter en grupp med guide då det känns roligare att vandra tillsammans med andra. Det finns en bra hemsida om vandring här på ön och den gör det gör det lättare att planera turer med olika svårighetsgrad, längd och med eller utan övernattning.

Oavsett om man planerar aktiviteter med guide i grupp, ensam eller i par, funderar nog fler än jag på säkerheten. Vad gör man om olyckan är framme och man befinner sig uppe i bergen där mobilen inte har någon täckning?

Balearernas lokala tv-kanal tog upp ämnet i ett inslag. De berättade att SEIB 112, räddningstjänsten erbjuder en trygghetstjänst på nätet. En slags bevakning av de utflykter man planerar göra. Genom att fylla i ett formulär på deras hemsida med information om den utflykt, vandring eller kanske klättring man planerar, kan SEIB 112 spåra och följa upp aktiviteten om man inte meddelar att man har nått sitt mål.

Information om resplanen, målet och andra omständigheter, kan hjälpa till om något oförutsett händer och du, jag eller sällskapet behöver hjälp. Än så länge finns texter på hemsidan bara på spanska men sajter på nätet finns som stöd för översättning.

Man skriver in sitt namn, mobilnummer, var man utgår ifrån, vilken typ av aktivitet, erfarenhetsgrad, vart man ska, tillsammans med information om dag och tidpunkt. Ett bra tips som räddningstjänsten rekommenderar är att ha en APP på mobilen som talar om våra koordinater, vilket hjälper dem att lokalisera oss om olyckan är framme.

Palma de Mallorca – 30 januari 2017

Av Marie Tilly