Mandelblommornas dag 2017

Mandelblommornas dag i Son Servera
Söndag den 5 februari mellan 9:30 och 14:00 firas mandelblommorna med den årliga mandelmarknaden på 1800-talsgården Ses Cases de Ca s’Hereu i Son Servera. Ett bra tillfälle att njuta av olika bakverk av mandel. Ett stort antal försäljare och utbud från träden, mandeln och blommorna finns representerade. De visar upp redskap som används vid skörd och skötsel av träden och traditionella folkloremusiker spelar live.

För över tusen år sedan, omkring år 900, planterades Morerna de första mandelträden på Mallorca. Sedan dess har lokalbefolkningen vårdat och skyddat mandelträden, generation efter generation. Nu finns det över fem miljoner träd på ön. Det tar två år innan mandelträden blivit starka nog att planteras ut i odlingarna. Träden blir fullvuxna efter ca 10–15 år och när träden levt i 45 år, ersätts de med nya.

Mandelträdet är egentligen en rosväxt och mandeln en stenfrukt, nära släkting till bland annat aprikos, plommon, körsbär och slån. I slutet av januari, när den kyliga dagstemperaturen under vissa dagar når upp till 20 grader, vaknar mandeln från sin vinterdvala. Knopparna slår ut och grenarna täcks av vackra mandelblommor i allt från renaste vitt till rosa. Blomningen förändrar hela landskapet. Det är otroligt vackert att se.

För att inte missa blomningstiden på Mallorca gäller det att vara snabb, en månad senare är blomningen över. Efter den tar det omkring sju månader tills mandelfrukten är helt mogen och det hårda skalet spricker. Då tas kärnan, mandeln ut och vi kan äntligen få njuta av dem färska eller torkade. De lokala recepten är många och en verklig delikatess. Mallorcas mandlar är världskända och värda att avnjuta på plats.

Odla mandel själv

Köp mandlar med skal och plantera dem med skalet kvar i sandblandad jord. Sätt en plastpåse med andningshål över krukan eller klipp av botten på en petflaska och gör ett miniväxthus. Ställ den över krukan och justera fuktigheten genom att ta bort eller låta korken stå på glänt. Ställ krukan svalt eller i ett uterum då mandel behöver kylbehandlas för att gro. Är det plusgrader så kan du ställa den ute. Under sommaren och hösten kan den stå ute men låt den övervintra i uterum eller kallförråd. I södra Sverige i skyddat och soligt läge, kan mandeln växa till ett träd som kan övervintra utomhus. Annars är till exempel ett uterum det bästa.

Palma de Mallorca – 30 januari 2017

Av Marie Tilly