Sant Antoni de Abad – fest på Mallorca

Sant Antoni firandet på Mallorca
Förberedelserna är i full gång inför måndagens och tisdagens firande av Sant Antoni och el Dimoni. Under flera veckor har kläder, masker, instrument och danser förberetts över hela Mallorca. Denna fest tillägnas Sant Antoni, den hyllar den renande elden och de människor som arbetar med odling, jordbruk och djur.

Ved samlas ihop till de stora brasorna, det säljs mat och produkter från landet. Xeremiers spelar och sjunger medan jättefigurer, Caparrots och små Caparrots dansar och roar människor. De stora eldarna tänds under kvällen på Mallorcas torg och gator. För många katoliker är det en viktig fest men allra viktigast är den för bönderna. Sant Antoni är nämligen deras och djurens skyddshelgon. På Mallorca inleds firandet med att lokalbor som klätt ut sig till djävular ”släpps ut” bland alla människor som samlats på gatorna. Överallt spelas det på trummor, säckpipor, flöjter, ximbomba och kastanjetter. Här finns inga åskådare – alla är deltagare.

Detta är verkligen en speciell natt. Under firandet av San Antoni kan man nämligen säga det som man normalt inte brukar säga. Allt som sägs ska sjungas ut i s.k. gloses. Melodin: Gloses i Sant Antoni, ekar längs gator och torg. De egenkomponerade texterna som skrivits tidigare eller nyss hittats på, blandas med originaltexten som förmedlas på ett humoristiskt eller sarkastiskt sätt till samma melodi. Allt som sjungs av den förste upprepas sedan av folkmassan. Ibland framförs kritik eller något ogillande mot någon närvarande. Kanske mot läkaren som blivit så dyr att byborna funderar på att gå dit i par för att få mängdrabatt eller politikern som får lön fast han inte varit med och fattat beslut, prästen kanske setts väl glad i hågen eller advokaten som sågs flörta med lärarinnan fast hon är gift? Eller rena skämt och påhitt som får alla att skratta av förtjusning.

Den som pekats ut i sången kan, om han är kvicktänkt svara till samma melodi. Svaret hjälper folkmassan honom glatt att förmedla tillbaka. Om någon skriver och sjunger någonting om dig, så ta det inte personligt. Allt är tillåtet att säga och förlåts – allt är tillåtet under djävlarnas natt.

Många av skämten har erotiska och sexistiska inslag då munken Sant Antoni i sina berättelser vittnat om hur djävulen gett honom erotiska drömmar. Sant Antoni förstod att djävulen försökte locka honom ur sitt celibat, var så stark i sin tro att djävulen misslyckades. Sant Antoni vandrade runt hela jorden och predikade ibland så intensivt om guds lära och enkelhetens dygd att folk tröttnade. När det hände vände han sig istället om och talade till djuren som lyssnade. Han talade till fiskarna i en flod som svarade med att simma fram till honom och runt hans fötter. Hans svarta gris lyssnade ibland mer uppmärksammat än folket omkring honom. När han predikade sträckte han ut sina armar och vilda fåglar kom och satte sig på hans händer.

Djävulen fick Antoni att ifrågasätta om det hade varit rätt av honom att skänka bort den förmögenhet han ärvt från sina föräldrar. Kunde han kanske ha hjälpt fler om han behållit den? Djävulen misslyckades men Antonios glädje över segern övergick i högmod, vilket fick honom att dra sig tillbaka till meditation. Djävulen visade sig till slut för Antoni som en vacker kvinna som skulle förföra honom men Antoni rensade sina sinnen med utdragen fasta och bön och djävulen misslyckades. Antoni åt bara det som gud hade skapat åt djuren, örter, frukt och grönt. Han sov på golvet men trots hans enkelhet tillät gud att djävulen attackerade honom en gång till. Den döende Antonio frågade gud: “Var är du herre och varför var du inte här för att hjälpa mig? En röst svarade honom: “Jag har varit här vid din sida hela tiden och hjälpt dig, Antonio. Du besegrade djävulen.”

Under andra dagen, den 17 januari. Är det är dags för välsignelsen av öns husdjur. Allt från falkar, hundar, kaniner, grisar och hönor till hästar, åsnor och kor. Ja, alla tamdjur tas till San Antonio för sin välsignelse.

Palma de Mallorca – 14 januari 2017

Av Marie Tilly