Bostad på Mallorca – maj

Bostadspriserna fortsätter att falla på Mallorca – ned med 3,8 procent på årsbasis

Mallorcanytt håller koll på bostadsmarknaden här på ön.

Varje månad presenterar vi den prisstatistik som Tinsa tar fram.

Eftersom Tinsa årligen värderar drygt 200.000 bostäder runt om i landet har de bra koll på den spanska marknaden.

I dag kom siffrorna för maj.

Balearerna

Många som analyserar den spanska bostadsmarknaden menar att vi nu börjar närma oss en botten och att på sikt kommer bostadspriserna att börja röra sig uppåt igen.

Riktigt där är vi dock ännu inte, för priserna fortsätter att falla.

Bostadspriserna på Balearerna har fallit med i genomsnitt 3,8 procent på årsbasis och bara under årets fem första månader har priserna fallit med i genomsnitt 1,4 procent.

Det här betyder att en genomsnittlig bostad på Mallorca nu är 30,6 procent billigare att köpa än vad den var i slutet av 2007.

Spanien

De spanska bostadspriserna har fallit med i genomsnitt 4,0 procent det senaste året (ungefär lika mycket som på Balearerna) och man är nu nere på samma prisnivåer som i augusti 2003.

En genomsnittlig bostad i Spanien är nu 40,0 procent billigare att köpa än innan finanskrisen; på Solkusten är fallet ännu större (47,7 procent).

Sommaren och hösten

De spanska långräntorna har fallit dramatiskt de senaste månaderna och om ECB (European Central Bank) får som den vill kommer euron att försvagas under sommaren och hösten.

Det här tillsammans med en allmän konjunkturförbättring i övriga Europa, får förhoppningsvis den spanska byggindustrin (och bostadsmarknaden) att komma igång på allvar senare i höst.

Mer information

Här är Tinsas presskommuniké:

Bostadspriserna i Spanien – maj 2014

Här är prisstatisitk för de senaste tio åren:

Bostadspriserna i Spanien 2004-14