Bostad på Mallorca – augusti

Bostadspriserna fortsätter att falla på Balearerna – ned med 8,3 procent på årsbasis

Mallorcanytt håller koll på bostadsmarknaden här på ön.

Varje månad presenterar vi den prisstatistik som Tinsa tar fram.

Eftersom Tinsa årligen värderar drygt 200.000 bostäder runt om i landet har de bra koll på den spanska marknaden.

I dag kom siffrorna för augusti.

Bostadspriserna fortsätter att falla

Ni som brukar läsa våra bostadsrapporter vet att Tinsa såg positivt på prisutvecklingen för bostäder här på Balearerna för bara en månad sedan, men redan i den här rapporten är man återigen mer negativt inställda.

Enligt deras statistik är en genomsnittlig bostad på Balearerna i dag 8,3 procent billigare att köpa än vad den var för ett år sedan och bara sedan årsskiftet har bostadspriserna i regionen fallit med i genomsnitt 6,9 procent.

Det här senaste prisfallet betyder att en genomsnittlig bostad på Balearerna har tappat 34,5 procent i värde sedan toppnoteringarna i slutet av 2007.

Bostadspriserna i Spanien

De senaste rapporterna om stagnerad europeisk tillväxt är en bidragande orsak till varför den spanska bostadsmarknaden inte vill ta fart och när tillgången på bostäder samtidigt är större än efterfrågan kan priserna komma att fortsätta att falla.

Bostadspriserna i landet är nu nere på samma nivåer som i juli 2003 och bara det senaste året har en genomsnittlig spansk bostad tappat 4,1 procent i värde och hela 41,3 procent sedan toppnoteringarna precis innan den globala finanskrisen slog till.

Mer information

Här hittar ni dagens presskommuniké från Tinsa:

Bostadsmarknaden i Spanien – augusti 2014

Här är de senaste tio årens prisstatistik:

Bostadsmarknaden i Spanien – 2004-14