Pesten “Xyllela fastidiosa” får vinodlare att flytta till Mallorca

Inget ont som inte för något gott med sig
På grund av att pesten “Xyllela fastidiosa” hittats bland växter på Mallorca, har det införts ett totalt exportförbud av alla typer av frukter och växter från Balearerna. Det ledde till vinföretaget Viveros Villanuevas drastiska beslut att anlägga nya förökningsfält för vinstockar i Felanitx och Manacor.

Företaget Viveros Villanueva som distribuerar vinstockar i hela Europa har under flera år arbetat med vinsektorn i Balearerna, särskilt med inhemska sorter som Callet, Manto negro, Moll, Giró ros och Gorgollassa.

Vanligtvis flyttar Viveros Villanueva sitt ympningsmaterial från Balearerna till Navarra men på grund av försiktighetsåtgärderna som vidtagits på grund av “Xylella fastidiosa”, flyttar de hela verksamheten till Mallorca.

Chefen för Agrikultur service på Balearernas regerings avdelning för miljö, jordbruk och fiske, Joan Andreu sade: “med denna exceptionella åtgärd är det inte längre nödvändigt med transport av växtmaterial till Navarra, eftersom hela produktionen kommer ske här”. ” Om förökningsfälten inte kommit till ön, skulle den enda lösningen varit att bönderna tvingats plantera ut direkt på rot, utan ympning på rotstock. Vilket skulle inneburit ett år av förluster eftersom växtprocessen tar arton månader “.

Sedan den 21 februari arbetar ett team på cirka trettio personer vid ympningsanläggningen på Biniagual vingård. Om en månad kommer företaget Viveros Villanueva tillbaka till Mallorca för det sista steget i denna ympningsprocess. Då ska ympningarna ympas in i plantorna och när två blivit en, kan de planteras ut på fälten.

Totalt har 350 000 plantor odlats som är avsedda för skörden 2018.

Palma de Mallorca – 3 mars 2017

Av Marie Tilly