Spanien enar sig kampen mot plasten i haven

Renare hav för en bättre framtid
Port Adriano Mallorca, har tecknat ett samarbetsavtal med Seabin projekt för insamling och undersökning av den plast som finns till havs. Det är det enda projektet av sitt slag i Spanien, Calvia 1 februari 2017.

I försök att bevara miljön, går Port Adriano, Mallorca som första spanska partner, med i Seabin Project. Ett intressant australiensiskt initiativ för att bekämpa föroreningarna av plast i haven. Det är den första hamnen i Spanien och den enda i Balearerna som anslutit sig till projektet som forskar och utbildar kring rengöring av världshaven.

Överenskommelsen består bland andra aktiviteter i att placera ut trummor i vattnet som genom ett enkelt dämningssystem, samlar in flytande plast. Varje vecka, samlas materialet in, uppgifterna om avfallet sammanställs och skickas in till Seabin. Som tillsammans med forskare och institutioner runt om i världen, kan analysera dem.

För att citera Antonio Zaforteza, VD för Port Adriano: “att vara medlem i Seabin Project, är mer än en avsiktsförklaring: det betyder att man tar ett steg framåt, banbrytande och effektivt i ett globalt program för att hjälpa den marina miljön”.

Port Adriano har därmed blivit en viktig partner i Seabin projektet och genomför det så kallade Global ambassadör Programmet, som fokuserar på att ta fram information om skräpet i havet. Man lägger tonvikten på det i ett utbildningsprogram som nyttjar nätverket av Seabins som finns utplacerade i hamnar och i andra områden runt om i världen.

Pete Ceglinski, direktör och grundare av projektet sade: “Det är en stor milstolpe att ha Port Adriano som partner och vi är glada över att kunna arbeta och utvecklas tillsammans med dem under de närmaste tre åren, inte bara i produkten Seabin, utan även i program inom vetenskap, forskning och utbildning som vi kommer utveckla gemensamt “

Denna strategi ramar in hållbarhetspolicyn för Port Adriano, som sedan 2004 arbetar med olika miljöskyddsprogram inom olika områden och som har uppnått flera internationella certifieringar som sätter Starck Marina inom de högsta normerna för god praxis, miljö och lagefterlevnad.

Palma de Mallorca – 15 februari 2017

Av Marie Tilly