Turismen på Mallorca – januari

I januari kom 87.828 utländska turister till Balearerna – en minskning med 11,3 procent

Måndag och början på en ny vecka här på Mallorca.

Just den här veckan är det mycket arbete för flera av hotellen på ön.

För nu när vi snart går in i mars är det många som öppnar för säsongen.

Och i fredags kom statistiken för den spanska turismen under januari.

Januari 2014

Under årets först månad kom 87.828 utländska turister till Balearerna, vilket var en minskning med 11,3 procent jämfört med samma månad i fjol.

Nu ska man inte dra allt för förhastade slutsatser av den här nedgången, då turisttillströmningen under lågsäsongen inte på något sätt går att jämföras med hur det ser ut under sommarmånaderna.

Men det är viktigt att påpeka, för alla som vill livnära sig på turismen, att under vintermånaderna är det inte många verksamheter som går runt på Mallorca.

Det är därför så många hotell och restauranger stänger ner mellan november och februari; det är helt enkelt inte ekonomiskt försvarbart att hålla öppet under den perioden.

Kanarieöarna

Vart åkte då alla turister i januari om de inte kom till Mallorca?

Sol och bad lockar alltid och därför valde 1.002.978 utländska turister att flyga till Kanarieöarna under årets första månad, vilket betyder att 32,3 procent av alla semesterfirare som kom till Spanien under januari hade öarna utanför Afrika som slutdestination.

Det var en ökning 13,7 procent jämfört med samma månad i fjol och oerhört viktigt för en region som brottas med stora ekonomiska problem.

Spanien

Som ni säkert vet vid det här laget var 2013 ett rekordår för den spanska turistindustrin och den positiva trenden verkar fortsätta när vi nu har gått in i 2014.

Under årets första månad kom det 3.060.766 turister till Spanien, vilket var en ökning med 12,3 procent jämfört med samma månad i fjol.

Bra för landet och den så hårt prövade spanska ekonomin.

Nordbor

Frusna nordbor fortsätter att besöka Spanien under vintermånaderna.

I januari kom 375.845 turister till Spanien från något av de nordiska länderna, vilket var en ökning med 9,8 procent jämfört med samma månad i fjol.

Och ja – de flesta av dem reste till värmen och stränderna på Kanarieöarna.

Turiststatistik

Här hittar ni siffror och statistik:

Turismen i Spanien – januari 2014