47 Miljoner € för elektriskt tåg

Mallorca kommer att satsa mera på kommunaltrafik med ett nytt projekt som ska göra möjligt elektriskt tåg till Manacor och Sa Pobla.

Balearernas regering- Govern Balear- har meddelat att de kommer att öronmärka 47 miljoner € för att elektrificera tåglinjerna Palma-Sa Pobla och Palma-Manacor. Hälften av dessa pengar kommer från europeiska fonder. Detta betyder inte bara förbättringar ur miljösynpunkt utan också för resenärerna vars restid kommer att reduceras mellan fem till tio minuter. Regeringen har också informerat att de kommer att använda etiska och rättvisekriterier, som lika löner för kvinnor och män, för att bestämma vilka företag som ska få genomföra infrastrukturarbetet.

De senaste åren har tåget fått ett rejält uppsving. Enligt siffror som regeringen har publicerat hade de olika linjerna från juli 2015 till juli i år upp emot 4,5 miljoner resenärer. I snitt har tågen 379.411 resenärer varje månad. Under vardagarna cirkulerar 292 tåg medan på helgerna är det 99. De olika linjerna är; Palma-Marratxí, Palma-Inca, Palma-Sa Pobla och Palma-Manacor.

Det finns ett avtal som slöts med Madrid för fem år sedan där centralregeringen skulle betala 400 miljoner € till Balearerna för att bygga upp tåglinjer till Artà och Alcúdia. Trots olika försök har dessa pengar inte betalats ut.

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson