Son Reus Centro Canino fyller 40 år

Son Reus Centro Canino fyller 40 år

Centret Son Reus (Palma), som tar hand om bortsprungna och herrelösa hundar, fyller fyrtio år. Tiderna ändras och myndigheterna försöker främja adoption framför den grymma och traditionella avlivningen.


Enligt lagen kan en hund som har varit på centret 21 dagar avlivas. Trots det, enligt Palmas stad, brukar man förlänga tiden upp till 100 dagar så länge det finns plats i lokalerna. 2015 offrades 52 hundar. Cort (Palma stad) vill förlänga tiden och främja adoptioner. Enligt flera djurrättsorganisationer, görs det inte nog från myndigheternas sida som inte avsätter tillräckliga medel för annonsering om möjligheten att adoptera hundarna.

2015 härbärgerade Son Reus 6 266 djur. Varje månad får centret in mellan 80-110 bortsprungna hundar, varav 30-60 kan återbördas till sina ägare tack vare att de är märkta med ett microchip. Resterande ”herrelösa” hundar får stanna. Det finns ingen bestämt profil på vilken typ av hundar som överges mest. Enligt Son Reus har antalet övergivna hundar ökat. Siffrorna för 2015 var: ”herrelösa hundar” (792), övergivna hundar (519) och bortskänkta hundar (535). Den senaste kategorin tillhör hundar vars ägare av olika anledningar inte kan ha hunden kvar. 2014 lyckades centret, tack vare volontärarbete, placera 1134 hundar. Hundar av de så kallade ”farliga raserna” är svårast att adoptera bort. Det tar i snitt 30 dagar för centret att adoptera bort en hund.

Är du intresserad av att adoptera en av hundarna som finns på Son Reus kan du besöka webbsajten adopta.palma.cat. för information om hur processen går till och vilka hundar det gäller.

Centro Canino grundades 1976 av Palma stad.

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson