Säsong för obehagliga processionslarver

Dags att vara vaksam. Se upp när du är ute och går!
Den giftiga Processionslarven ses nu överallt på Mallorca. Inte bara i skogen och uppe i bergen utan även intill villaområden. Överallt där det växer tallar bör man vara på sin vakt. Var vaksamma och titta upp om ni ser något som liknar bomullstussar i träden, det är deras bon. Låt inte barn leka, undvik att gå nära eller rasta hunden kring dessa träd. Rör dem inte!

Det behövs bara några dagars värme för larverna att kläckas. I varje träd kan mellan 100 och 300 larver klättra ner och vidare på marken. Den håriga larven är 4 till 6 cm långa men kan vara svårupptäckta när de kryper omkring ensamma. Så fort de är i grupp och börjar vandra är de mycket lättare att upptäcka, då de bildar långa tåg när de vandrar efter varandra. Om de av någon anledning tappar kontakten med varandra när de bildat tåget, backar de främre larverna bakåt precis som ett backande tåg tills de hittar varandra igen, därav namnet på rackarna.

Larverna kan vara aktiva fram till maj beroende på vädret. När de hittat sin nya plats, gräver de ner sig i jorden och utvecklas till malar. Senare under sommaren flyger de och hittar en partner, letar upp ett lämpligt träd där de bildar bon och lägger sina ägg och så börjar det om igen. Bona är känsliga för kyla och på hösten bekämpas bona genom att man trasar sönder den skyddande vita väven. Deras naturliga fiender är: Myror, cikador, hasselmus, getingar, fladdermus och talgoxe.

Varje larv har ca 500 000 speciella små hårstrån på kroppen som fungerar som små förgiftade pilar. Hårstrånas storlek och att de lätt lossar från larven innebär en stor risk att brännas vid direktkontakt. Håren kan också spridas via luften om de råkar blåsa mot oss. Direktkontakt med människor eller husdjur ger stora lokala hudreaktioner men kan även ge svullna ögon, allvarliga andningsproblem eller kvävning.

Om man kommer i kontakt med larverna måste man genast tvätta området kraftigt med mycket tvål och varmt vatten. Varmvatten hjälper till att neutralisera giftet och det är viktigt att man får bort håren där det starka giftet finns. Om besvären förvärras eller om det är barn som drabbats, uppsök läkare direkt.

När hundar och katter drabbas slickar de ofta på området som gör ont och håren sprids till munnen. Djurets tunga kan svälla upp till tre gånger sin normala storlek, kvävningsrisk finns och chock kan leda till döden. Misstänker ni att djuret kommit i direktkontakt med en larv, skölj av med varmt vatten och tvål. Är det djurets mun, skölj munnen med vatten och kontakta alltid veterinär. Tänk på att skydda dig själv när du hanterar djuret. Skydda dina händer och ansiktet, giftet sprider sig lätt om du tex råkar klia dig i pannan. De djur som överlever den första krisen får inflammationer på tungan och i svalg. Det uppstår kallbrand som följd då vävnaden dör och hunden kan förlora delar av tungan. Djur som inte får vård riskerar dö.

Palma de Mallorca – 8 mars 2017

Av Marie Tilly