Palma, poppis bland kryssningsentusiaster

Att det är många som älskar Mallorca är ingen nyhet. Öns flygplats är en av Europas mest trafikerade under sommaren. Även om majoriteten av besökare når ön med flyg väljer allt fler också att anlända sjövägen. 

Tidigare i sommar, den 3 augusti, slog Palmas hamn (Port de Palma) nytt rekord när den tog emot sju kryssningsfartyg under en och samma dag, totalt 25,116 passagerare. Enligt den offentliga myndigheten Ports de Balears som driver Palmas hamn passerar varje år 2,3 miljoner passagerare, vilket innefattar både kryssningsbåtar samt reguljär fartygstrafik. Port de Palma är sedan många år tillbaka en av Medelhavets absolut populäraste hamnar och ett givet stopp på åtskilliga kryssningsrutter.

Första veckan i september välkomnades flera skepp, bland annat världens största kryssare Harmony of the Seas som tillhör rederiet Royal Caribbean Internationals flotta. Fartyget som är registrerat i Bahamas och byggdes i det franska varvet STX i Saint-Nazaire har allt som allt 18 däck och plats för sammanlagt 6,780 passagerare ombord.

Barcelona är hennes hemmahamn under sommaren och det var också härifrån hon avgick när hon gav sig ut på sin jungfruresa i slutet av maj i år. Palmas hamn var då ett av stoppen och sedan dess har hon lagt till fler gånger här eftersom Palma ingår i rederiets 7-dagars sommarsäsongsrutt i västra Medelhavet.  I november bär det iväg till USA och Port Everglades i Florida som blir hennes permanenta hemmahamn.

Andra båtar som regelbundet passerar Port de Palma under sommarmånaderna inkluderar exempelvis den 333 meter långa MSC Fantasia som bär Panamas flagga, Italienflaggade Costa Diadema och Thomson Majesty tillhörande researrangören Thomson.

Även den nybyggda lyxkryssaren Seven Seas Explorer som ingår i rederiet Regent Seven Seas Cruises flotta har besökt Palma den senaste veckan. Hon invigdes i juli i Monte Carlo och gudmor är prinsessan Charlene av Monaco. Samtliga hytter ombord är sviter och har också privat balkong. Båten har en maxkapacitet på endast 750 passagerare medan besättningen uppgår till 650 personer, så exklusiviteten är garanterad. 

Av Sandra Gonzalo Karlstedt
Foto Jörgen Ulvsgärd