Svenska kyrkans trotjänare Erik Weurlander död

En av trotjänarna i Svenska kyrkan i Palma är död.
Erik Weurlander, vaktmästare och kyrkans egen hustomte, avled hastigt i helgen.
Han blev 67 år.

Det var något som inte stämde redan vid kyrkans entré på Juan Miro när kyrkan öppnade för gudstjänst i söndags kväll efter att ha varit stängd över jul- och nyårshelgerna. Mallorcanytt.com noterade förvånat att anslagstavlan intill kyrkporten fortfarande innehöll information om helguppehållet, något som Erik Weurlander vanligtvis sett till att ändra på.
Ofta mötte vi ofta också Erik redan i dörren, med en cigarett i handen och inte sällan med en trevlig – och rolig – kommentar.
I söndags var han inte där och vi möttes av beskedet att Erik avlidit i sitt hem i Cala Mayor kvällen innan.
Många i församlingen har känt Erik sedan han tillträdde tjänsten som kyrkvaktmästare i mitten av 90-talet. Han blev en välkänd profil i kyrkan, väldigt förknippad med församlingens lokaler i Terreno, och många har underhållits av hans historier, såväl från tiden på Mallorca som från hans brokiga liv och resor runtom i världen.
Erik Weurlander var född i Finland och kom som 10-åring från Helsingfors till Stockholm. Han utbildade sig till bilmekaniker och hans stora intresse var just motorer, motorcyklar och bilar. Under många år ägde han en Harley Davidson-motorcykel som tog honom runt i världen.
Eriks resor var ibland riktigt långväga, de gick till exempel till Sydamerika, Kuba och Kina. Men också ett otal antal besök på Mallorca under 60-, 70- och 80-talen. Till sist blev han Mallorcabo på heltid och den lilla svenskförsamlingen kom att bli hans andra hem.
– En godhjärtad man har lämnat oss i saknad och tomhet, säger kyrkoherde Per-Olof Andersson.