Brexits långa skugga når Mallorca

_MG_2045

Brexits långa skugga når Mallorca

Balearerna kommer att bli enligt experterna en av de europeiska regionerna som mest kommer att märka effekterna av Brexit de närmaste åren. Oron grundas delvis på det faktum att pundet kommer att devalveras jämte dollar och euron. Man tror att i framtiden kommer de brittiska turisterna att komma till ön med 10 % mindre likvida medel att spendera.

På Mallorca finns det 200 företag som exporterar till Storbritannien enligt Handelskammaren. Det som exporteras mest är potatis och vin. I mindre mån skor och läderprodukter. Förmånen att handla inom EU kommer att försvinna och man fruktar att tullarna kommer att försvåra och höja priserna på produkterna. En annan sektor som kommer att märka effekterna är mäklarsektorn. Enligt sektorns intresseförening Proinba (Asociación de Promotores de Balears) så hade investeringarna tagit fart det sista halvåret tack vare pundets styrka gentemot euron. Nu befarar man att den nya situationen kommer att innebära en bromsning av nya köp.

På Mallorca och Menorca finns enligt den spanska myndigheten INE 17.000 britter folkbokförda. Deras liv kommer inte bara att påverkas av att pundet devalveras, den överenskommelse om fri hälsovård inom EU länderna kommer också att upphöra för dem.

Av Albert Herranz
Foto Per Gustafson