Vattenreserverna på Balearerna

Grundvattenreserverna på Balearerna
Tolv kommuner på Mallorca och Ibiza varnar för fortsatt risk för vattenbrist, trots att grundvattenreserverna under mark, fylldes på till 60 procent under skyfallen i december, vilket är 11 procentenheter mer än i november.

Det kraftigaste ökningen registrerades på Mallorca som steg från 47% i november till 60% i december. Menorca ökade till 61% efter att ha stigit två procentenheter och Ibiza har legat på 56%, sju procentenheter från föregående månads mätning.

Enligt lokala myndigheter ökade grundvattnet i norra Mallorcas akvifärer: Pollença ökade tillgången från 35 till 86%. Caimari, Fonts Ufanes källa, steg från 48 till 100%, Sa Pobla ökade från 13 till 52%. Akvifären i Ibiza, Cala Llonga, har stigit från 59 till 72% av sin kapacitet under en månad.

Ökningen har varit särskilt gynnsam i grundvattendepåerna som förser Palma, Nord- och Tramuntana, 0,2 procentenheter högre medan resten har varit mer måttlig. Det har bidragit till att stabilisera vattentillgången för de flesta områden som tidigare hade låga vattenreserver i november 2016, det vill säga alla utom Menorca.

Trots ökningen, fanns förvarningarna om låga nivåer kvar under december månad i Llevant, södra Mallorca och Ibiza. Då det regn som hittills kommit fortfarande ligger strax under medelnivån för årstiden.

De tolv kommuner som fortfarande omfattas av risk för vattenbrist är: Arta, Capdepera, Felanitx, Manacor, Sant Llorenc och Son Servera Santanyí och i södra Mallorca: Algaida, Costitx, Lloret de Vistalegre, Llucmajor och Santa Eugenia.

Palma de Mallorca – 10 januari 2017

Av Marie Tilly
Foto Per Gustafson