Regnet förstörde de första apelsinerna men gynnar oliverna

Regnet ställer till det för jordbruket
Bönderna i Sóllerdalen klagar över att det kraftiga regnet i december och januari har skadat de mest mogna apelsinerna. En femtedel av de som skördas under vintern har gått förlorade. De har ruttnat medan de hängt kvar på sina grenar. Regnet har också fått träden att släppa frukten för tidigt, vilket är naturligt för citrusfrukter vid övervattning. Detta påverkar främst de tidiga sorterna som skördas under vintern.

Bönderna märkte redan i januari att apelsinerna började falla, vilket inte var konstigt med tanke på regnmängder på rekordnivåer. Regnet fick de nästan mogna apelsinerna att växta och svälla ytterligare. En del föll, andra ruttnade på träden. Mogna apelsiner innehåller mycket socker som gör att de ruttnar lättare. Dessutom är de tidiga apelsinsorterna mycket känsligare för mögel än de senare sorterna. Den övriga citrusskörden påverkas som tur var inte alls, utan väntas bli bra.

Några som har mått utmärkt i regnet är oliverna. De har verkligen gynnats. Träden uppe i bergen har lidit svårt av den långa torkan som var 2016. Det resulterade i en drastisk minskning av olivskörden. Den stora regnmängden under december och januari har gjort att de törstande olivträden har återhämtat sig och förväntas ge bra skördar. Regnet påverkade inte heller vinterns olivskördar i bergen då bönderna knappt skördat något alls.

Palma de Mallorca – 15 februari 2017

Av Marie Tilly