Utbyggnaden av Molinars lilla båthamn ”Port Petit” stoppas

Seger för miljövännerna på ön
Club Marítimo Molinars styrelse meddelade igår att de återkallar projektet om att bygga ut den lilla hamnen i Molinar ”Port Petit” och lovar göra allt som krävs av Autoritat Portuaria de Baleares (ATB) för att kunna behålla hyresavtalet. Det meddelade igår Club Marítimo Molinars ordförande Rafel Vallespir. Han sade också att de lämnar in begäran om återkallandet hos ATB i dag. Han rättfärdigar deras beslut med: att det är ett gensvar på allmänhetens protester mot förslaget om en utbyggnad och att göra gott för allmänheten”.

För tre år sedan presenterade Club Marítimo Molinar planen på utbyggnad av hamnen som skulle inneburit en ökad hamnyta med 40 000 kvm, 120 fler båtplatser och att ersätta de sekelgamla faciliteterna med nya. Planen på utbyggnaden resulterade i kraftiga protester hos allmänheten som kämpade mot projektet och ville bevara hamnens storlek precis som den var. Banderoller med texten ”Al Molinar, Port Petit” ”För den Lilla Hamnen” hänger därför på många balkonger, byggnader och fönster kring området Molinar och Portixol.

De grupper som mobiliserade medborgarna med ”Al Molinar, Port Petit” gläds nu över klubbens återkallande “tre år av strid skapade ett stort socialt motstånd som omvandlades till ett institutionellt och politisk avvisande” sade gruppens talesman Pedro Martinez. Efter det stöd vi fått tvingade omständigheterna klubben, som hittills inte velat göra något för att förändra situationen.

”Al Molinar, Port Petit” yttrar sig med försiktighet, bland annat på grund av Club Marítimo Molinars nya ansökan om en möjlig ny hyresperiod då den nuvarande slutar nästa år. Hamnmyndigheten sade i juli att det inte skulle förnya utan vill förvalta hamnen själva, det ger sinnesfrid” sade talesmannen. Han ser det som motsägelsefullt att klubben som under den tid de hyrt inte hade någon ekonomisk möjlighet att renovera hamnen utan att expandera, nu hävdar de att vill ha hyresavtal för ytterligare tid.

Hamnmyndighetens styrelse ska ha ett extraordinärt möte på måndag för att fatta beslut om vägran att förlänga hyresavtalet till klubben, en åtgärd som meddelats redan för sju månader sedan av hamnmyndighetens president Joan Gual de Torrella. Pedro Martinez säger: Hamnmyndigheten bör enas om att påskynda renoveringen av anläggningen och muddra havsbotten, dra nytta av att klubben ger upp utbyggnaden och återta hamnen som förtjänar vara i bättre kondition”.

Även riksdagsgruppen uppskattar avslaget eftersom “staden tjänar på detta beslut” för att citera rådet för stadsplanering Antoni Noguera. “Vi kommer finnas tillgängliga för hamnmyndigheten att bistå renoveringen med rimliga medel med hänsyn till sin miljö, eftersom det sunda förnuftet segrade” sade han.

Palma de Mallorca – 17 februari 2017

Av Marie Tilly