Äntligen dags för keramikmässan Fira del Fang de Marratxi

Dags för Fira del Fang i Marratxi
Mellan den 4 och 12 mars 2017 ställer keramiker och konstnärer ut sina hantverk i lera på mässan i Marratxi, en av de mest älskade mässorna på Mallorca.

Fira del Fang startades av Ajunatment Marratxi som stöd för de lokala keramikerna och hålls nu för 33-e året i rad. Mallorquinska hantverkare får där möjlighet att visa upp sina arbeten i lera. Det är också ett unikt tillfälle att köpa alla typer av keramiska föremål, då de flesta av keramikerna på ön kommer dit. Några av fastlandets och utländska konstnärer kommer också finnas på plats.

Bland de utländska keramikerna som närvarar är Ollers av L’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), Burujón (Toledo), Lugones och San Juan de Nieva (Asturien) och även keramiker från Portugal.

En av de specifika egenskaperna av denna mässa är precis som tidigare år, dess inriktning mot de som ägnar sig åt keramik och som uppfyller det dubbla villkoret, producent och försäljning. Så på mässan finns bara egentillverkade föremål till salu, vilket gör det ännu roligare.

Inom mässans program ingår den traditionella demonstrationer av arbete på drejskiva, barnverkstäder, en raku verkstad. En intressant paneldiskussion ingår med titeln ”Konst och keramik ur ett genusperspektiv”.

Musikaliska och kulturella föreställningar kompletterar denna nio dagar långa mässa, bland de mest framstående konserterna finns det lokala bandet från Marratxí. Som spelar under den sista dagen med instrument i lera gjorda av Toni Vich och Mojtart Artiach, tillsammans med en demonstration av ball de bot, en traditionell dans från Mallorca.

Palma de Mallorca – 3 mars 2017

Av Marie Tilly