Plaza Cort i Palma

Plaza Cort mitt i Palma
Plaza Cort är viktig för Mallorcas historia. När kung Jaume I erövrat Mallorca 1229, bildade han en institution som kallades det stora och allmänna rådet, de hade all makt och styrde ön från Plaza Cort. Det tidigare stadshuset byggdes mellan 1649 och 1680 av tre arkitekter: Pere Bauçá, Miquel Oliver och Bartomeu Calafat. 1718 ändrade kung Philip V ordningen så stadshusets makt begränsades till att bara gälla staden Palma.

Den 28 februari 1894 orsakade en stor brand stora skador på stadshuset och förstörde nästan allt inuti. Detta ledde till en omfattande renovering som leddes av stadsarkitekten Manuel Chápuli. Stadshuset byggdes med den gamla byggnaden som grund men man är inte säker på hur mycket som bevarades av den gamla. Fasaden är uppförd i barock stil, i övrigt är den byggd som en traditionell Mallorquinsk herrgård, med tre våningar och ett imponerande förlängt takutsprång.

Utsprånget som ritades av Gabriel Torres, sticker ut cirka 3 meter. Det man inte lägger märke till direkt, är att taket bärs upp av 11 balkar som snidats till figuriner där varannan figurin är man och varannan är en kvinna. Kvinnofigurinen i mitten gör fasaden symmetrisk. Byggnaden förklarades som ett historiskt monument den 3 juni 1931.

”Olivera de Cort” är det vackra och unika gamla olivträdet som står mitt på torget. Olivträdet hämtades från Pedruixella Petit i Tramuntanabergen och planterades på platsen 1999 som en symbol för fred och samhörighet med jorden. Trädet var med sin unika stam redan på sin tidigare plats känt och stod modell för konstnärer och fotografer som sökte sig till det. När ägaren fick veta var olivträdet skulle stå, valde han att skänka det till staden. När det flyttades till torget vägde det 4 ton och trots sin ålder, blommade det redan året därpå.

Även om trädet sägs vara tusenårigt, så är det inte riktigt sant. En tysk biolog som besökte ön, undersökte trädet och kom fram till att det var 800 år. Även om det inte är tusen år ännu, så blir det nog det med tiden.

Plaza Cort bär på en hemlighet som inte många vet om. Det är en viktig liten detalj som gömmer sig. En liten inmurad markering visar varifrån kilometer 0 räknas på ön och är utgångspunkten för de viktigaste vägarna på Mallorca. Så om ni kommer till Plaza Cort, så kanske ni hittar den…

Palma de Mallorca – 23 februari 2017

Av Marie Tilly