Krönika: Vårtecken på ön mitt i havet…

Blommande mandelträd (prunus dulcis)

Våren på Mallorca är en fantastisk tid.

När den börjar och när den slutar ligger helt och hållet i betraktarens eget öga.

Det enda man kan vara riktigt säker på att den inte är lik någon annan vår någon annanstans.

Vissa säger att på Mallorca brukar vinterna vara max tre veckor eller så i Januari.

Denna luftiga och aningen diffusa tidsangivelse brukar få vintertrötta svenskar på tillfälligt mallorcabesök att få något glansigt i ögonen.

För egen del har jag bestämt att våren startar när mandelträden börjar blomma på bar kvist i skiftet Januari – Februari.

Finns det något ljuvligare än när det mallorkinska landskapet badar i sin vitrosa skrud.

För de kunder som jag vandrar med under tidig vår, då mandelträdet är klätt till pånyttfödelse, brukar jag berätta följande lilla berättelse.

Historien som den berättats för mig har förmodligen sina ursprungliga rötter i någon mallorkinsk godnattsaga från en svunnen tid.

”Det var en gång en mallorkinsk markis som blev förälskad, och senare gifte sig med en rysk prinsessa.

Boendet på Mallorca gjorde dock den ryska prinsessan djupt deprimerad, då hon saknade sitt hemlands vita vintrar.

En dag sa hon till sin älskade make att hon inte stod ut längre, då saknaden efter ryska vinterns vita mjuka täcke var outhärdlig.

Hon ville flytta tillbaka till Ryssland

Markisen blev bedrövad men fick snart därpå en idé, för han inte ville för allt i världen inte förlora sin vackra prinsessa.

Han frågade henne om hon kunde tänka sig att överväga sina tankar på att överge honom och Mallorca om han lovade att trädens grenar i slottsparken under nästa vinter skulle lysa vita.

Dessutom lovade han henne också att marken utanför hennes sovrumsfönster, en morgon under kommande senvinter, skulle vara klätt i ett vitt täcke.

Skulle hon då kunna tänka sig att stanna kvar på Mallorca?

På denna fråga svarade hon ja, då hon mer än allt egentligen ville leva nära sin man, den ståtlige mallorkinske markisen.

Markisen skyndade då iväg för att tala med sin trädgårdsmästare.

Han beordrade honom att resa land och rike kring för att finna ett träd som blommade på bar kvist med slösande mängder av vita blommor, och som sedan släppte sina blomblad mer eller mindre samtidigt, vilket skulle ge betraktaren en känsla av snöflingor vilka likt änglavingar föll till marken.

Trädgårdsmästaren packade sin ränsel och begav sig iväg, undrande hur detta skulle sluta.

Han reste genom många främmande länder för att söka efter det träd som han heligt och dyrt lovat markisen att han skulle finna och ta med sig tillbaka till Mallorca.

Mandelblom, ett säkert vårtecken på Mallorca

En lång tid och många äventyr senare återvände trädgårdsmästaren till Mallorca med ett träd som han var säker på skulle uppfylla markisens alla önskemål och förhoppningsvis också skulle få prinsessan att stanna kvar på Mallorca.

Träden som trädgårdsmästaren tagit med sig tillbaka till Mallorca lät markisen plantera i mängd på sina ägor.

Trädgårdsmästaren hade berättat att trädet kallades för mandelträd i det avlägsna land där han hade funnit det.

Precis som trädgårdsmästaren hade berättat och markisen också hade önskat, så blommade det något spretiga trädet med vita blommor på bar kvist i slutet av vintern, och fällde sina blomblad samtidigt, varpå marken blev täckt av vita flingor.

På så sätt kom mandelträdet till Mallorca och på så sätt kom det sig att den ryska prinsessan blev glad och lycklig och hastigt glömde sin bardoms vita vintrar.

Detta var också orsaken till att den mallorkinske markisen och den ryska prinsessan sedan kunde leva lyckliga tillsammans under resten av sina dagar i sitt slott på Mallorca.”

Missa inte nästa artikel där skall jag berätta om några väldigt vackra vårvandringar på nordöstra delen av ön, där vi kommer i kontakt med sällsynta orkideer och sävliga sköldpaddor.

Sviten av vårkrönikor kommer sedan att avslutas med en berättelse om apelsinblommor i Sollerdalen och Igelkotten Kurre som lite vårtrött tittar fram efter vinterdvalan.

Fredric Cederlund

Fredric Cederlund arbetar som privat guide och event arrangör på Mallorca.

För mer information: www.outdoormallorca.com

Eller följ med och bli uppdaterad på: www.facebook.com/outdoormallorca