Se ön från cykelsadeln

Untitled-1

Vackert landskap, skönt klimat och bra vägar i en kuperad terräng. Det är inte svårt att förstå varför Mallorca är det populäraste resmålet i cykelkretsar. Höst, vinter och vår är cyklingen som bäst.

Att komma cykelvägen från Pollença ner till vikarna vid Cala de Sant Vicenç, Sa Calobra eller Portocristo förstärker njutningen och höjer upplevelsefaktorn. Sträckan till det förstnämnda etappmålet är en bra start på några dagars cykling på norra Mallorca. Den är inte lång och passar motionscyklisten perfekt. Belöningen blir en fika eller lunch på någon av restaurangerna i den vackra viken.

– Jag cyklade nyligen hit med min fru och som är nybliven cykelentusiast och hon älskade den turen, säger göteborgscyklisten Bengt Sköld som jag fick nöjet att cykla tillsammans med under några dagar på ön.

Bengt är hängiven cyklist sedan många år och återkommer så ofta han kan för att cykla på Mallorca oftast tillsammans med cykelresor.com som leds av svensken Lars-Inge Kjörnsberg, elitcyklist i sin ungdom och med lång erfarenhet av alla småvägar på ön. Hans utgångspunkt är Port de Pollença, men det finns en uppsjö cykelarrangörer som har Mallorca som destination, det är bara att googla för den intresserade.

Untitled-1

– Bland de tuffare partierna är nog Sa Calobra i Tramuntanamassivet, säger Bengt. Ett absolut måste för de som är vana cyklister, som gillar att späka sig uppför för att njuta av fartvinden nedför. Det handlar om att ta sig upp till närmare 700 meters höjd innan du får njuta av en mils utförskörning ner till havsnivå via häftiga serpentinvägar och en imponerande utsikt. Trafiken ökar under dagen, så starta gärna så tidigt som möjligt på morgonen.

Sa Calobra har två stränder. Den ena ligger precis framför den lilla byn i viken La Calobra. Den andra stranden ligger mellan klipporna där Torrent de Pareis når havet, bara några minuters promenad från Sa Calobra.

På Mallorca finns med andra ord vägar för alla, ett plattare landskap på östra sidan om Tramuntanaberget som passar bäst för den mindre vane cyklisten och ett mer dramatiskt bergslandskap i den västra och nordvästra delen av ön.

– För cykelentusiasten finns det olika svårighetsgrader och vi delar in cyklisterna i olika grupper från grön, gul till röd efter erfarenhet och kondition, säger Lars-Inge Kjörnsberg.

Untitled-2

Terrängen i Tramuntanabergen upp mot klostret Lluc, känd för den “svarta madonnan”.Verge de Lluc, är backig och utmanande och passar nog bäst för den vanare motionscyklisten. Men all cykling i den norra delen av ön är inte jobbig.

Själv testar jag en lagom varierande sträcka som slingar sig mellan vingårdar, hästgårdar och små lantbruk från Port Pollea ner mot Sa Pobla och Muro och vidare mot staden Inca. Byn Petra längs vägen är ett måste för cykelfantaster att besöka, speciellt under högsäsong. Här bjuder traditionen att gästerna på caféer och restauranger serveras färska apelsiner i väntan på att serveras.

En spännande cykeltur går också från Pollença till Cap de Formentor som är Mallorcas nordostligaste punkt. Vägen dit går kraftigt både upp och ner. Stigningen börjar vid Port de Pollença och planar sedan ut innan det bär nerför på serpentinvägar sedan uppför igen ända fram till fyren. Vägarna till Cap de Formentor är nu nyasfalterade, men se upp för getterna.

Untitled-3

Text och bild
Jörgen Ulvsgärd