Ett besök på Ca’n Joan de S’aigo

Ett besök på Ca’n Joan de S’aigo
Sedan jag kom till Mallorca har flera av mina vänner pratat om Gató de Almendra och Ensaïmada, öns traditionella bakverk som jag ännu inte smakat. Mandel är något jag verkligen älskar. Efter artikeln om mandelträden, väcktes min nyfikenhet.

I går såg jag människor som njöt av vårsolen på torget på andra sidan gatan och bestämde mig för att gå till cafét Ca’n Joan de S’aigo, några hundra meter bort och prova dem. Jag lade schalen över axlarna och gick mot Carrer Can Sanç nummer 10.

Gató de Almendra, öns mandelkaka vars namn kommer från franskans gâteau och betyder kaka, serveras med eller utan mandelglass. Öns olika mandelträd av bästa kvalitet ger bra förutsättningar för att skapa goda bakverk och jag är förväntansfull över att få smaka på dem.

Ensaïmada, en spiralformad söt bulle med florsocker på toppen som inte bakas med mjölk, utan på ister och ägg, är informationen jag har fått. Kor var inte vanligt på Mallorca men däremot grisar. Namnen Ensaïmada kommer från det arabiska ordet gris ister “Saim”.

Jag tittade mig nyfiket omkring inne på cafét, längs ena vägen finns en mosaik där det står det att Ca’n Joan de S’aigo grundades redan år 1700. En man välkomnade mig och presenterade sig som José Fransisco. När jag berättade att det var mitt första besök hos dem, log han brett. En stund senare hade jag min Gató de Almendra och Ensaïmada framför mig. Jag blev förvånad när jag smakade. Alla som har beskrivit smaken av Gató de Almendra som fantastisk, har rätt. Den var fantastisk! Jag tittade mot José Fransisco och log, han nickade belåtet mot mig och log tillbaka.

Ensaïmada som jag trodde skulle vara aningen tung, var fluffig och smälter i munnen. En underbar smak utan att vara för söt. Det starka kaffet är perfekt. Att Ensaïmada, Mallorcas mest berömda bakverk äts till frukost, mellanmål, efterrätt eller på kvällen innan en tur på stan, förstår jag verkligen. Mina vänner hade rätt och jag ångrar nu att jag inte lyssnat på dem tidigare. Jag kommer ta hit familj och vänner, ja alla som kommer på besök. Ensaïmada och Gató de Almendra är ett måste på resan till Mallorca och några av de bästa hittar du på Ca’n Joan de S’aigo – Palmas äldsta kafé.

Palma de Mallorca – 2 februari 2017

Av Marie Tilly
Foto Per Gustafson