I kontakt – som hemma

 

Vi blir allt fler flyttfåglar som bor än här, än där.

Kanske en del av året i Sundsvall, en del av året i Port de Sóller, med nån månad med gamla gänget i München. Det är många som växlar bostadsort på detta sätt: studenter, byggnadsarbetare, säljare, pensionärer, diplomater, volontärer, biståndsarbetare… Alla har samma problem: att hålla kontakterna. När skattemyndigheten sänder ut sina blanketter som skall fyllas i eller när kliniken sänder kallelse till mammografiundersökning är det viktigt att det inte blir liggande på hallgolvet en månad.

Kontakterna kan gå som epost, som telefonsamtal, som vanlig post. Alla måste bevakas. Det är inget problem om man bara är på en veckas charter i Magaluf, då kan post och annat få vara och det kan vara skönt att slippa de vanliga rutinerna. Om det gäller längre tider måste man ordna det.

Mail kan man ta emot överallt. På de flesta ställen har man tillgång till Wi-Fi dit man kan koppla upp sin laptop, surfplatta eller smartphone. Att däremot koppla upp sig direkt till mobiltelefonnätet kan bli dyrt om man är utomlands. Visserligen har de värsta avarterna av orimliga priser på roaming kommit något under kontroll men det kan ändå bli dyrt. Systemet med Internetkaféer har försvunnit, men en del restauranger och kaféer erbjuder uppkoppling till sin Wi-Fi som en service till gästerna.

Ta med informationen i datorn: Om man har sina viktiga filer i minnet på en laptop kan man alltid ta med sig laptopen, men om de ligger i en fast dator gör man klokt i att föra över dem till molnet d.v.s. till en extern server. Där kan man nå dem från vilken dator som helst. Man skall bara inte lägga sina mest konfidentiella filer på godtycklig molntjänst där åtminstone NSA kan läsa dem, troligen också vår egen FRA. Alternativen är då att ta med password för de viktigaste kontona som utskrift, på gammaldags papper, eller att lägga dem i en molntjänst som är krypterad. En sådan är t ex SpiderOak, där kryptering görs på ens egen dator. Alla data förs då över krypterat, NSA och FRA kan inte komma åt dem trots att servern ligger i USA. SpiderOak kan inte heller ta fram dem, även om alla domstolar i världen beordrar det att göra det, alla filerna i deras server är krypterade utan att SpiderOak har nyckel. Man kan skriva och läsa filerna på flera datorer, surfplattor eller smartphoner, men glöm inte ditt password, ingen kan ersätta det om det går förlorat. Tänk också på att det enda sättet att komma åt informationen är genom din egen dator, det gäller därför att ha ett säkert password för att logga in, minst 6 tecken, gärna omväxlande stora bokstäver, små bokstäver, siffror och tecken. På SpiderOak har man för evig tid 2 gigabyte gratis, vill man ha mer plats kostar det från $10.- i månaden. 2 GB räcker mycket långt, särskilt om man inte lägger upp för många fotografier.

Har man inga hemliga filer finns det ett otal molntjänster man kan använda sig av. De mest välkända är Dropbox och Google Drive. Alla är lätthanterliga, när de väl har blivit installerade syns de som en mapp som ligger på datorn (en kopia av mappens innehåll ligger också på datorn). De flesta använder tjänsterna för att dela information med andra i familjen, på avdelningen i jobbet eller i gänget, men det är ovärderligt om man finns på olika platser och använder olika datorer. Glöm bara inte att ta bort tjänsten efter användandet om du lånar en dator!

Telefon: Svenska mobiler kan användas i de flesta länder. Man använder sig då av en lokal operatör i det land man är (det går automatiskt) med ett pristillägg. Detta kallas Roaming. Om man skall stanna länge i ett annat land kan det löna sig att skaffa ett lokalt abonnemang där man just finns (fast eller mobilt), meddela dem som kan vilja tala med dig att du har ett lokalt nummer så får den som ringer upp betala för internationellt samtal (om du tar emot på en svensk mobil i utlandet får du själv betala för vidareavgiften till utlandet).

Telefoni genom datorn är ett mycket bra alternativ. Det system som dominerar är Skype men andra har kommit till t ex Apples system FaceTime som bara fungerar på Apple-datorer, Ipad och Iphone.

I enklaste versionen kan man telefonera gratis med sin dator med alla som har Skype installerat, bara man känner deras skypeadresser. Det gör att man kan sitta på Mallorca och tala med andra i familjen som finns i Sverige, tala hur länge man vill utan att bekymra sig om telefonräkningen. Vid samtal Skype till Skype kan man också se den man talar med, moderna laptops har inbyggd kamera och för fasta datorer kostar en kamera nån hundring.

Nästa steg med Skype är att kunna ringa upp vanliga telefoner, i allmänhet för lokalsamtalstaxa, nästan överallt i världen. Man måste då betala in en peng till sitt konto på Skype. Pengar på kontot förbrukas allt eftersom man ringer, men det är ingen fast avgift; ringer man inte finns alla pengarna kvar. Den låga taxan gäller till fasta telefoner, samtal till mobiltelefoner blir avsevärt dyrare.

Om man använder Skype som en reguljär telefon kan man skaffa sig ett nummer i det fasta nätet. Då kan andra ringa upp till detta nummer och du tar emot var du än finns i världen. Även om ditt fasta nummer är ett stockholmsnummer (även om du kanske inte har nån bostad i Stockholm) kan du alltså svara i Port de Sóller, ingen vet egentligen var du är. Ett fast nummer för med sig en årlig avgift, ungefär 500.- per år.

En förutsättning för att använda Skype är att datorn är rimligt modern och att den har högtalare och mikrofon, gärna också kamera. Det har moderna laptops och fasta datorer har anslutningar för både högtalare/hörlurar och för mikrofon. Inget av tillbehören är särskilt dyrt.

Vill du ha telefon precis som hemma med telefonlur och med anslutning dygnet runt (inte bara när datorn är påslagen) finns det särskilda skypetelefoner som kopplas till routern i ditt hemmanät och som därför är oberoende av datorn. De är i själva verket en dator i en telefonlurs hölje. En Skypetelefon kostar drygt en tusenlapp.

Samtidigt på Mallorca och i Skandinavien - med modern kommunikation är allt möjligt

Luspost: Också i dessa elektronikens yttersta tider sänds det fortfarande post på papper. Mycket av det är skräppost och kan saklöst lämnas till pappersinsamling. Men bland all skräpposten ligger också deklarationsblanketter, elräkningar och kallelser till läkarkontroller och annat som inte kan vänta månadsvis till dess man kommer nästa gång. Att låta posten samla sig är därför inte idealiskt. Det enda man förr kunde göra var att begära eftersändning till nån snäll släkting som kunde rapportera vad som hade kommit och i bästa fall också ta hand om ärendet. Ett alternativ erbjuder nu ett företag som heter Digitalpost. Det fungerar på följande sätt:

Du anmäler särskild postadress till en box hos Digitalpost i Skåne. Detta gör man hos skattemyndigheten. All post från myndigheter, sjukhus, vårdcentraler, banker och andra officiella kontor kommer då dit. Reklamen från ICA på gatan kommer inte dit. Du kan naturligtvis också meddela andra som du väntar brev från att detta är din postadress. På Digitalpost sorteras posten och framsidan på kuverten scannas in. Den scannade filen läggs upp på ditt konto på Digitalposts server. Du kan sedan titta på framsidorna på dina brev. Där markerar du vilka brev du vill veta innehållet i. Digitalpost öppnar dessa brev och scannar innehållet och lägger upp på servern. Du kan sedan i lugn och ro läsa bara de viktiga breven, eventuellt göra en utskrift och svara så som du vill ha dem besvarade. Därmed är problemet nästan löst: inga viktiga brev blir liggande utan att besvaras. Originalen till breven sparas i din postbox på Digitalpost. Scannande av brevens utsida är gratis, för att läsa upp till 15 brev i månaden betalar du 100.- per månad.

Tre speciella situationer är ännu inte utklarade:

  • Ditt kreditkort har blivit hackat. Banken har noterat det och spärrat kortet och sänder ett nytt kort och senare en hemlig kod. Kortet sänds rekommenderat och måste hämtas personligen på posten. Digitalpost kan inte, lika litet som en släkting som bevakar din brevlåda, hämta ut ett kort som kommer rekommenderat och skall inte heller sända betalkort utomlands (att scanna hjälper inte här). Lösningen är att du själv tar kontakt med ditt bankkontor som sänder ett nytt kort rekommenderat till den plats där du just då finns och också separat koden till kortet.
  • Det har kommit ett jättepaket från Ellos eller Clas Ohlsson till dig. Om paketet kommer till Digitalpost i Skåne bör du skylla dig själv, både Ellos och Clas Ohlsson sänder paketen till den adress du anger på beställningen, inte till den alternativa adressen som du har angett till skatteverket.  Om du dröjer alltför länge med att hämta ut paket sänds de tillbaka och du får förhandla med Ellos eller Clas Ohlsson. Men det grundläggande är att inte beställa något som kommer i paket medan du är borta.
  • Ditt försäkringskassekort har sänts ut i ett brev eftersom ditt gamla hade gått ut och du beställde ett nytt för sent innan du skulle resa. För det första: kontrollera ditt försäkringskassekort i tid närt du skall resa, du kan beställa ett nytt när du vill och behöver inte vänta till dess det är på väg att gå ut (du har väl ditt försäkringskassekort med dig, det är viktigt!).  För det andra: antingen kan du be Digitalpost mycket snällt att mot extra kostnad sända dig kortet, eller också kan du kontakta försäkringskassan och be dem sända ett nytt kort till din adress utomlands.

Bankärenden: I princip kan nästan alla bankärenden klaras ut med hjälp av Internet. Riktigt stora frågor, så som huslån och liknande, avgörs fortfarande nästan alltid vid personliga möten, men om man har ett konto med bankkort och med Internet kan nästan allt annat utom kanske förnyande av kortet klaras av på datorn. Man bör ha ett sådant konto i varje land där man har en fast bostad: om man tar ut pengar eller betalar med ett utländskt kort får man betala växlingsavgifter. Välj en av de stora bankerna, t ex BBVA eller La Caixa med bankomater överallt, i Spanien måste man betala avgift om man tar ut pengar i en bankomat också från en annan spansk bank. Med ett konto i landet kan man också utan svårigheter betala hyra, el-, telefon- och vattenräkningar automatiskt, en fördel om man inte är på plats hela tiden. Har man sin lön på ett konto i ett land kan man lätt föra över till kontot i ett annat land så att det inte tar slut där.

Mediciner och sjukförsäkring: Om du har mediciner som du måste ta regelbundet, t ex mot astma eller diabetes, kan du vid varje tillfälle ta ut mediciner med recept från svensk läkare som täcks av den svenska sjukförsäkringen för 100 dagar åt gången. Sedan du har tagit ut måste du dröja minst 50 dagar till nästa uttag. Med litet planering kan du därför ta med på resan medicin för ca 150 dagar, nästan ett halvt år. Det räcker i allmänhet.

Akuta behandlingar på allmänna kliniker inom EU täcks av den svenska sjukkassan efter samma regler som gäller i det land där du befinner dig. Det gäller olycksfall, akuta sjukdomar och kontroller för kroniska sjukdomar (t ex diabetes) men inte för planerade större ingrepp. För sådana måste man ha landstingets godkännande för behandling utanför det egna landstinget, och det godkännandet får man i allmänhet inte.

Svenska sjukkassans ansvar räcker inte längre än till EU:s gräns, om du skall resa utanför EU är det välbetänkt att ta en reseförsäkring. En viss försäkring finns i din svenska hemförsäkring (olika för de olika försäkringsbolagen) men den kan behöva kompletteras. Du kan köpa reseförsäkring av specialiserade försäkringsbolag, det största är EuropeiskaGouda är också specialiserat på reseförsäkringar, men alla de stora försäkringsbolagen (Trygg-Hansa, Folksam, Länsförsäkringar, If etc.) erbjuder reseförsäkringar. Inom EU behövs knappast någon sådan kompletterande reseförsäkring utom om man vill vara säker på att flygas hem med ambulansflyg eller behandlas på privatklinik om något händer.

Det kan kännas tryggt att veta att vi här på Mallorca har ett av Europas modernaste och bäst utrustade sjukhus.

Till slut: glöm inte försäkringskassans försäkringskort och se till att det inte går ut, det är en av de viktigaste resehandlingarna.

Sända vykort: Vykort kan du sända från varenda avkrok med en brevlåda, men vill du sända något särskilt personligt (foto av ungarna som badar, t ex) eller om du vill att kortet skall komma fram fort, eller att din hälsning på kortet skall vara särskilt tydlig och lättläst kan du gå in på Posten – Riktiga Vykort, lägga in dina bilder och skriva din hälsning, kortet är i Sverige framme nästa dag om du postar det före kl. 16.00. Priset är 15: – till hela världen.

Nu kan du stanna på Mallis så länge du vill lugn i sinnet, du försummar inget hemma i Sverige.

Lave Fischer