Jag är i Svenska kyrkan på Mallorca.
Inte för att fika, läsa tidningen eller för att låna en bok.
Nej, jag är här för att få en pratstund med Kyrkoherde Per-Olof Andersson och Diakon Carina Sandman Andersson.
Vårt (relativt) nya prästpar kommer från Helsingborg.
Innan de tillträdde sina tjänster här på Mallorca, arbetade Per-Olof som präst i Kvistofta församling och Carina var diakon i Maria församling.
De har tre vuxna barn som bor kvar i Sverige.
Vi ska vara glada att vi har en svensk kyrka på Mallorca.
Det är nämligen ingen självklarhet.
I dagarna har Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet kommit med sina rekommendationer för hur de ser på kyrkorna i Spanien i framtiden.
I dessa kristider måste även kyrkan spara. Två församlingar läggs ner – Fuengirola och Puerto de la Cruz på Teneriffa.
För Palma de Mallorca gäller följande rekommendationer:
- Anslaget till en lokalanställd personal upphör.
- Svenska kyrkans utlandskansli får i uppdrag att under 2011 undersöka behoven av Svenska kyrkan i Barcelona, med huvudsaklig inriktning mot ungdomar.
- Församlingen övertar ansvaret för gudstjänster i Madrid och norra Spanien.
Jag frågar Per-Olof Andersson vad det här betyder i praktiken.
“För Mallorca betyder det inte omedelbart några förändringar. Man har tittat övergripande på hur det ser ut i kyrkorna i Spanien och kommit fram till att kyrkan på Mallorca fungerar väl. Den har en strategisk funktion och rekommendationen är att den långsiktigt bör finnas kvar.”
“Vi får även ett så kallat “mjukansvar” ända till Madrid. Vad det konkret betyder får vi se, men vid en eventuell krissituation med svenskar inblandade i trakterna av Madrid, så är det vi som skickas dit”, säger Per-Olof.
“Vi har även fått i uppdrag att undersöka om vi kan vara mer närvarande i Barcelona. Det finns många svenska ungdomar där och eventuellt kommer vi att dra igång någonting där i framtiden”, tillägger Per-Olof.
Och sedan förlorar ni anslaget till en tjänst?
“Det stämmer”, säger Per-Olof
“Vi förlorar anslaget för en av tjänsterna, men vi hoppas kunna lösa det här lokalt och behålla den tjänsten. Trots kristider hoppas vi att ingen ska märka av de minskade anslagen. Vi får trimma verksamheten och fokusera på det viktigaste.”, berättar Per-Olof
När vi talar om anslag och resurser är det lätt att glida in på Julbasaren. Den är väl er viktigaste inkomstkälla? Hur gick det i december?
“Faktum är att vigslarna är ännu viktigare, men Julbasaren kommer på god andra plats”, berättar Per-Olof.
“Det gick över förväntan. Intresset var stort som vanligt, främst från bofasta svenska. Men även lokalbefolkningen uppskattar det vi gör. Vi var rädda att intäkterna, så här i kristider, skulle vara mindre än föregående år, men vi är mycket nöjda med det ekonomiska utfallet”, säger Per-Olof med ett leende.
Nu till er. Hur kommer det sig att ni ansökte om utlandspostering och varför föll valet på Mallorca?
“Vi satte upp för semestervikariat utomlands och en dag ringde det och vi blev erbjudna en sommar på Mallorca”, säger Carina.
“Vi var lite skeptiska och hade väl lite fördomar om Mallorca, men allting var mycket bättre än vi hade trott och vi tillbringade tre fina somrar här på ön tillsammans med barnen”, berättar Carina.
“När vår yngsta dotter hade gått ut gymnasiet kände vi att det vore roligt att prova på någonting nytt. Vi funderade på vilka städer utomlands vi kunde tänka oss och Palma fanns med på vår lista”, säger Per-Olof.
“Ett tjugotal präster sökte tjänsten på Mallorca”, berättar han vidare.
“Jag blev kallad på intervju och hade turen att bli erbjuden jobbet som Kyrkoherde på Mallorca”, säger Per-Olof.
“Att Carina har en egen tjänst, med inriktning på diakoni, var viktigt när vi tog vårt beslut”, avslutar Per-Olof.
Nu efter ett par månader på Mallorca. Hur känns det? Vad är den största skillnaden mot Sverige?
“Det känns utmärkt!”, säger båda i mun på varandra.
“Vi har kommit in i jobbet bra. Skillnaden mot Sverige är att här kommer folk till kyrkan helt naturligt”, säger Carina.
“Samtalen och alla möten med människor är någonting jag uppskattar”, fortsätter Carina.
“Det kunde inte börjat bättre”, säger Per-Olof.
“Mallorca är en trevlig ö. Vi har träffat spännande människor och vi har trevliga kollegor”, fortsätter Per-Olof.
Hur vill ni utveckla kyrkan de kommande åren?
“Det finns mycket som redan är bra. Det vill vi behålla”, säger Per-Olof.
“Det vi vill utveckla är möjligheten att nå ut till fler svenskar här på ön. Turisterna vill vi bli bättre på att komma i kontakt med. Kyrkan ligger fint i Palma, men flera har av olika skäl inte möjlighet att komma hit”, säger Carina.
“En annan bit vi vill betona är behovet av andlighet. Det finns planer på att starta en samtalsgrupp och vi vill även nå ut till fler ungdomar med det kristna budskapet”, säger Per-Olof.
“Den sociala sidan av kyrkan fungerar bra, men vi vill tränga djupare. Den andliga strävan ska bli ännu tydligare”, fortsätter Per-Olof.
“Alla tror inte på samma sätt, men vi vill att alla ska känna sig välkomna med sina tankar och funderingar”, säger Carina.
“Att be tillsammans är viktigt för att man ska känna att man är en del av något”, menar Per-Olof.
“Jag brinner för trons inneboende kraft. Den vill jag sprida”, avslutar Per-Olof
Ni har även kontakt med sjukhusen här i Palma och besöker svenskar som av någon anledning hamnat där. Kan ni berätta lite om hur de besöken ser ut?
“Sjukhusbesöken är mitt och kollegan Anna-Karins ansvarsområde”, säger Carina.
“Just nu är vi bara knutna till en klinik (Clinica Juaneda)”, fortsätter hon.
“Den besöker vi varje tisdag och torsdag om det ligger några skandinaviska patienter där. Just nu under lågsäsongen är det rätt så lugnt. Vi har även ett journummer där människor kan nå oss vid behov. Vid personliga kriser vänder sig många till kyrkan för råd och stöd”, säger Carina.
Båda pratar även om att de vill utveckla nätverkandet bland svenskar här på ön.
“Känner man oss som personer, blir det ännu lättare att be om hjälp när det krisar”, säger Per-Olof.
Hur många par gifter sig på Mallorca varje år?
“Förra året var det 178 par som valde att gifta sig här. Vårt mål är att ännu fler ska välja Mallorca i år. Visst är det många vigslar, men vi känner att vi kan sätta en personlig prägel på varje enskild ceremoni”, säger Per-Olof.
“Dessutom är det alltid trevligt att träffa människor på den kanske lyckligaste dagen i deras liv”, tillägger Per-Olof.
Ni är ju ett par privat. Hur är det att arbeta tillsammans?
“Det är jätteroligt att jobba ihop”, säger Per-Olof.
“Vi har dock olika roller och det är viktigt att vi håller på dem”, säger Carina.
“Jag har tydliga ansvarsområden och Per-Olof har ju personalansvar och är den som sitter ner med kyrkorådet. Det lägger jag mig inte i”, fortsätter Carina.
Era tjänster är på fem år. Känns det lagom? Vad händer sen?
“Livsmässigt så känns fem år som en lång tid, men om man långsiktigt jobbar mot någonting så går fem år snabbt. Det finns dock en möjlighet att ansöka om förlängning, ett år i taget under ytterligare fem år. Tiden får utvisa hur länge vi stannar på Mallorca”, säger Per-Olof.
Slutligen. Förutom era barn – vad saknar ni mer från Sverige?
“Vi saknar naturligtvis våra vänner. Men fördelen med Mallorca är det är lätt att ta sig hit. Det finns många (och oftast billiga) flyglinjer nästan hela året om. Det finns alltid någon som vill komma hit på besök. Mallorca har den dragningskraften. En fantastisk ö som har mycket att erbjuda för alla smaker.”, säger Per-Olof
“Vi trivs väldigt bra här”, avslutar Per-Olof och Carina.
——-
Vill du veta mer om Svenska kyrkan på Mallorca? Besök deras hemsida: Svenska kyrkan på Mallorca