Livets salt

Untitled-1ll

Många turister hinner sällan med att utforska det sydöstra hörnet av Mallorca, vilket är synd. Här hittar man de bästa badvikarna med det klaraste vattnet. Stranden Es Trenc är det närmaste Västindien man kan komma i Europa. Här skördar man för hand gourmetsaltet Flor de Sal des Trenc, som används av kockar och finsmakare över hela världen.

Filosofen Satish Kumar föreslog för en tid sedan att Mallorca behöver färre turister, men desto fler “pilgrimer”. En turist förbrukar och suger ut, en pilgrim söker djupare värden. Denna inställning gör att de kan uppskatta naturen för sin skönhet, och bättre förstå samspelet mellan öbornas historia och nutida livsideal, menar han. I dessa ekonomiska kristider, som inte minst drabbat Spanien, talar han nog tyvärr för döva öron. Men han har en poäng som börjar gå upp för allt fler.

Den trogne Mallorcabesökaren letar i större utsträckning de genuina reseupplevelserna med rötter i den inhemska matkulturen, följer de naturliga hälsotrenderna bland Mallorcas upprustade finkor, palats och herrgårdar, eller jagar de orörda badvikarna till fots eller med cykel där medhavd matsäck är enda alternativet. Andra letar efter Mallorcas kulturella rötter.

Vill du likt filosofen Satish Kumar förena nöje med kultur för att bättre förstå samspelet mellan öbornas historia och nutida livsideal kan jag rekommendera ett besök på salttillverkningen Flor de sal des Trenc utanför Sa Rapita mellan staden Campos och Colonia Saint Jordi, ett stenkast från naturreservatet och stranden Es Trenc. Här har man i urminnes tider hämtat salt ur havet, men det var först för drygt tio år sedan som schweiziskan Katja Wöhr förstod att saltkristallerna, som på sensommaren flyter upp till ytan likt blommor på vattnet, är hårdvaluta i den nya matlagningstrenden som sveper över världen.

Untitled-1xx

Alla har vi väl hört uttrycket ”livets salt”. I Gamla testamentet är ordet för salt på hebreiska det samma som heligt födoämne. Kung David slöt ett ”saltförbund” med Gud. På romartiden hedrades de döda med att strö salt på graven och löner betades ofta ut i saltransoner. Salt och bröd är en välbekant välkomstritual från Finland i norr till arabvärlden i söder. Även shintokulturen i Japan har denna sed. Saltet fungerar också som en helig säkerhetsritual för skydda värdarna från stöld och inbrott. Av detta skäl tackade rövarhövdingen Ali Baba och de 40 rövarna nej till den saltade mat de bjöds på. Ett omkullvält saltkar ansågs förr peka ut en förrädare bland bordsgästerna, vilket man kan se i målning ”Nattvarden” där Judas pekas ut.

Flor de Sal är det renaste och mest värdefulla av havssaltet. Mycket specifika meteorologiska förhållanden krävs för att detta aromatiska och mineralrika salt ska kristallisera sig vid havsytan. Förutsättningarna är mycket sol, en mjuk vind och låg luftfuktighet vilket är förhållandena vid Es Trenc. Finsmakare över hela världen använder sig idag av detta gourmetsalt i sin matlagning.

Untitled-1

– I samarbete med den berömde brittiske kocken Marc Fosh, som i många år arbetat på Mallorca och som idag driver välkända restauranger i Palma, har vi tagit fram fem exklusiva blandningar av Flor de sal blandade med örter och kryddor som passar till olika maträtter, berättar marknadschefen och delägaren Laura Calvo, medan hon tar oss ut till bassängerna där saltarbetare är i färd med att skyffla de exklusiva saltkristallerna som flyter på ytan.

Här är det hantverk som gäller. Försiktigt skummas ytan av saltkristaller med stora ”saltskyfflar” hälls i korgar som töms på stora bord där det breds ut för att torka i solen. De väldiga saltpyramiderna som omger anläggningen består däremot av det enklare industrisaltet. Det ”blommande magnesiumrika saltet” ryms däremot på träborden runt ”salinas” saltbassänger.

Innan jag kastar mig rakt ut i det klara vattnet vid strande Es Trec i seneftermiddagens solgata tänker jag på George Sands ord: ”På Mallorca är himlen nådig, och naturen blomstrar under dess glödande kyssar, och ler när den smeks av ljumma vindar som sveper in från havet.”

Att det salta mjuka vattnet som smeker min hud också är en livsviktig del i min kropp gör uttrycket ”livets salt” mer begripligt.  För att inte tala om vad den gör med maten.

_MG_1908

Text och bild Jörgen Ulvsgärd