Mallorcas vin

untitled-1

Mallorca har de senaste tio år gjort en framgångsrik gastronomisk resa när det gäller mat, men även på vinsidan har ön gått från klarhet till klarhet och nått nya höjder.

Med sitt eget signum av de lokala druvorna mantonegro och callet, som används i de röda vinerna ofta i kombination med cabernet sauvignon, merlot eller shiraz vilket resulterar i kraftfulla men ändå mjuka viner. De vita vinerna, som till exempel den lokala druvan Moll, blandas softa upp med chardonnay och viognier.

Idag finns närmare 100 bodegor på ön. Den stora utmaningen för vinmakarna på Mallorca är det fuktiga klimatet, men det finns torra områden mitt på ön och där ligger de bästa vingårdarna runt byarna Binissalem, Llevant, Santa Eugenia, Santa Maria och Consell för att nämna några. Bodegorna är inte stora, men de gör viner av hög kvalitet. En av dem är den unga Bodegan Angel som för bara tio år sedan köpte en förfallen vingård som hade 100 år på nacken.

_dsc4860

– Vi byggde upp husen av samma sten som de gamla, tog hand om de 50 åriga stockarna och började plantera nya, berättar ägaren Andrés Gelabert som var i full gång med skörden när vi hälsade på. Många förknippar inte Mallorca med vin. Men traditionen som vinproducent är lång, jorden och klimatet är bra. Det går utan tvekan att skapa kvalitetsviner här, säger Andrés och hoppar in i den fullastade traktorn med flaket fullt av druvklasar.

Vid sin sida har han unologen Lola Hermoso som konstaterar: – Druvorna är friska i år, men sockerhalten inte lika hög som förra året och syran något längre än i fjol. Efter årets klimatförutsättningar är jag ändå nöjd. Nu är det upp till oss i vinifieringen att göra ett bra jobb och hitta den rätta mixen av druvor, säger Lola.

Redan för ett par tusen år sedan lärde romarna, som då styrde och ställde på ön, mallorkinerna konsten att framställa vin. Fram tills för ett par hundra år sedan användes vinet huvudsakligen som lokal måltidsdryck, men i samband med att skadeinsekten Phylloxera förstörde odlingarna i slutet av 1800-talet i Europa och Frankrike kom uppsvinget för Mallorcas vinodlare. Ett par årtionde senare drabbades de dock själva av vinlusen. Under turistboomen på 1960-och 1970-talet var det i huvudsak billiga viner som producerades. Grisfesterna krävde kvantitet snarare än kvalitet. Idag är det tvärtom.

_dsc4876

– Vi har under de senaste tio åren jobbat stenhårt för att höja kvaliteten på de mallorkinska vinerna och jag måste säga att vi lyckats. Världen har fått upp ögonen för oss och vi exporterar det mesta till olika delar av Europa, säger Ramon Servalls Batle på vingården Macià Batle i Santa Maria de Cami. Vi för en tradition och ett arv vidare, men med modern vinhantering.

– Många tror att en vinmakare måste ha nerver av stål men det är inte värre än i andra branscher där naturen säger sitt. Jag brukar säga att stress och nervositet löser inga problem, men det gör däremot en flaska vin, säger Ramon och lägger ut en lågmäld bullermatta av skratt.

Många menar att det var svenska vinbonden Stellan Lundqvist som låg bakom denna förändring. Han var tidigt ute med att använda modern teknologi i vinframställningen, vilket ledde till att hans Santa Catarina-viner fick stor internationell uppmärksamhet och vann flera priser. Idag syns resultatet. Det finns flera kvalitetsproducenter av vin på ön.

_dsc4852-2

Text och bild Jörgen Ulvsgärd