Nu rivs husruinerna vid Ses Covetes

[youtube width=”520″ height=”360″]http://youtu.be/a_C6OFm9gzo[/youtube]

Mallorcas naturvänner har vunnit en lång kamp.

Ses Covetes skall återställas i sitt ursprungliga tillstånd.

Alla de Mallorcabor och turister som sommartid söker sig till öns sydligaste stränder kan idag känna sig glada.

Rättvisan har segrat och kommunen Campos och en rad investerare har enligt Baleariska Högsta Domstolens beslutet från den 12 november 2012 tvingats ge upp.

Kampen för att bygga vidare ett stort antal lägenheter alltdeles intill havet i Ses Covetes har fått en värdig utgång.

Ses Covetes är beläget helt intill havet mellan Naturparken Es Trenc, en milsvid strand vid öns sydspets, men den vitaste sand och det saltaste och renaste vatten.

Stranden gränsar till Sant Jordi i öster och Sa Rápita i väster och hela området utgör den karga havskusten kallad La Marina.

Den består av ett flera mil lågt land, där vattenbristen tillsammans de salta vindarna gjorde de karga jordbruken olönsamma och landet övergavs för att lämna plats åt en ny bebyggelse och den tillströmmande turismen.

Under senare år har strändernas dyner skyddats och även om mycket ännu finns att förbättra ur miljövårdssynpunkt så har utvecklingen varit mycket positiv under de senaste årtiondena.

Att rättvisan till slut har segrat och de olagliga husen i Ses Covetes nu rivs ner, har vi naturaktivister från den starka organisationen GOB (Ornitologiska Gruppen på Balearerna) att tacka för.

De och alla deras anhängare och sympatisörer, tillsammans med en stor del av våra nu oppositionspolitiker har fört den ihålliga, ofta tröstlösa kampen för öns natur.

De lyckades stoppa utbyggnad av halvön La Dragonera redan på 70-talet, tillsammans med flera andra områden.

Nu smulas 5.200 kubikmeter cement och keramik till en fyllnad på 1.900 kubikmeter som nu blir till fyllning av det som skulle bli garage och källare i nämna byggnader.

Natursten och jordskall till slut läggas över hela området, där den naturliga flora efter några år bör ha kommit tillbaka.

Leve rättvisan.

Margareta Strandman Dahlberg

Margareta utkom 2010 med boken ”Mallorca – ö i världen” och gav förra året ut sin andra bok om Mallorca, “Vardagsskildringar från 60-talet till idag“.

Böckerna finns att köpa här på ön på Bodegan MACIA BATLE i Sta. Maria och på herrgårdshotellet SA TORRE i Alquerias, Sta. Eugenia, samt hos bokhandlare och på nätet i Sverige. Margaretas hemsida hittar ni här: Mallorcaboken