Takpromenad på La Seu


Jag har besökt den mäktiga katedralen La Seu i Palma flera gånger och förundrats över denna fantastiska skapelse, ett av dessa måsten som besökaren inte bör missa, oavsett om man är religiöst intresserad eller inte.
Att jag en dag skulle få möjlighet att ta alla de hundratals trappstegen upp på Katedralens tak, ja ända upp till ett av tornen och stå framför den gigantiska rosettfönstret och blicka ner i kyrkorummet är en nära nog religiös upplevelse för att inte tala om utsikten, Palma 360 grader.

Att få klättra upp på katedralens tak blev möjligt i juli månad efter ett gediget säkerhetsarbete som tagit lång tid. Var så säker på att detta kommer att bli nästa års stora turistattraktion i Palma.

Katedralen La Seu, som började byggas på 1300-talet, stod klar först 300 år senare. När jag står inne i dess mittskepp och blickar upp mot kyrkans färgglada, blyinfattade fönster, som just då träffas av middagssolens strålar, tänker jag på Joan Miró, Mallorcas okrönte konstnär. Han lär en gång ha sagt att en ask rökt böckling är lika skön som katedralens allra vackraste rosettfönster. Jag har faktiskt sett en sådan guldskimrande böcklingask och jag kan bara hålla med.

”Varje dag efter lunch gick jag till katedralen och lyssnade på organisten. Jag satt där i det tomma, gotiska rummet och ur dagdrömmar och besvärjelser dök former upp. Ljuset som föll in i dunklet genom de färgade glasfönstren gav mig formerna”, lär Miro ha sagt.

I hans ateljé So Nàbrines, som ligger på Mirómuséets bakgård i utkanten av Palma, kan man på de vitkalkade väggarna i den gamla 1600-talsgården se hans skisser i full skala. Även denne man var en särling och överlevare som inte tyckte att livet var en dans på rosor, men som med sin konst lyckades att göra miljontals människor desto gladare.

Ett konststycke som även Palma med bravur klarar av för att inte tala om en takpromenad på toppen av La Seu! Men nu får besökarna vänta till våren innan det är tillåtet att klättra upp igen.

Text och Bild: Jörgen Ulvsgärd