Mandelträden i blom på Mallorca

Mandelträden i blom - Mallorca

I förrgår snöade det och på några av bergstopparna ligger snön kvar. Men det finns hopp! Nu har mandelträden börjat blomma, vilket betyder att våren är på intåg. Mandelträdet är det vanligast förekommande trädet på Mallorca – det finns faktiskt över sju miljoner på ön.

Alla träd har ännu inte vaknat, men de som har kommit igång är fulla med ljusrosa blommor som täcker de kala grenarna. Det är en syn man aldrig tröttnar på.

Medeltemperaturen i januari är runt sju grader, men vissa dagar stiger temperaturen till 20 grader. Lokalbefolkningen kallar dessa dagar för petit estiu (vilket betyder lilla sommaren). Sådana dagar är vad mandelträden behöver för att komma igång. Senare köldknäppar räcker inte för att knäcka naturens gång.

Det var araberna som introducerade mandelträdet på Mallorca. År 903 planterade Morerna det första trädet på ön. Det är dock inte arabernas förtjänst att det finns så många mandelträd på ön.

Vi kan alla skänka en tanke till vinlusen, för utan den hade vi inte haft dessa böljande ljusrosa blomhav. År 1890 nådde lusen Mallorca och bara ett par år senare var alla vinrankor döda. Bönderna var tvungna att tänka om och många av dem ersatte vinet med mandel. Vinbergen fylldes med mandelträd eftersom det fanns en konstant marknad och priserna var mer stabila.

Idag har mandelproduktionen på Mallorca minskat markant. Lägre produktionskostnader i andra länder är den främsta orsaken till nedgången. Det finns dock fortfarande bönder som kämpar på och ser till att det fortfarande finns lokal mandelproduktion.

Nya träd odlas upp i plantskolor under två år. Trädet är fullvuxet efter 10-15 år. 45 år senare är blommningstiden över. Livet har sin gång.

Alla som kommer till Mallorca bör prova mandelkakan som är en verklig delikatess. Det finns nog lika många recept som det finns släkter på Mallorca. Här under följer ett grundrecept. Bor du i Sverige så hittar du ingredienserna i din lokala ICA-affär. Ett tips är att avnjuta mandelkakan tillsammans med vaniljglass.

“Gato de Almendra” (mandelkaka)
250 gram pudersocker
8 ägg, gulan och vitan separerade.
Skalet av en citron
Lite kanel
1 vaniljstång.
250 gram skalade finmalda mandlar
Smörad kakform.

Rör ihop pudersockret med äggulan till en slät smet.
Tillsätt citronskalen, kanelen och vaniljen.
Blanda i den malda mandeln.
Vispa äggvitan till ett hårt skum, tillsätt smeten och rör om till en jämn smet.
Häll i smörad form och baka 60 minuter på 180 grader.
Lägg upp, låt svalna och på med pudersocker.

Smaklig spis!