Historien bakom katedralen i Palma

Katedralen i Palma de Mallorca

När man startar ett projekt som Mallorcanytt.com, kan man göra det lätt för sig och börja med att skriva om de mest självklara ämnena. I förra veckan skrev vi om de blommande mandelträden och idag är det dags för katedralen i Palma de Mallorca.

Det är svårt att missa den väldiga kyrkan när man kommer till Mallorca. Med hyrbil eller taxi tornar den upp sig till höger, likt ett vaktande lejon, när man glider in i Palma längs vattnet. Man får en känsla av att den alltid har legat där – och det har den ju nästan….

Redan på nyårsnatten 1229 påbörjades bygget av “La Seu” (Ljusets Katedral). Att det skulle ta 700 år innan den kunde betraktas som färdigställd hade nog ingen räknat med.

Historien om katedralen börjar 1229 med Jakob I och hans planer på att befria Mallorca från de moriska “hedningarna”. Under seglatsen från fastlandet, tillsammans med 20.000 man ombord på inte mindre än 143 fartyg, hamnade den unge kungen (bara 20 år) i sjönöd. Vädret var förfärligt och Jakob lovade dyrt och heligt att om de bara nådde land helskinnade, skulle han (efter bästa förmåga) prisa Gud.

Inte bara överlevde dem strapatsen, de lyckades även besegra Morerna. Jakob glömde inte sitt löfte till Gud, utan demolerade den största moskén på ön för att bereda plats åt en den kyrka han ämnade bygga till Hans ära.

Det gick dock lite väl fort inledningsvis. I sin iver att komma igång valde han helt sonika att placera kyrkan ovanpå den sockel den rivna moskén hade stått på. Det gör kyrkan unik. Den som står vänd mot altaret i domen står nämligen, precis som alla troende muslimer, vänd mot Mecka, och inte, vilket hade varit mer passande för en kristen kyrka, mot Jerusalem.

Det gick alltså snabbt att komma igång, men själva byggnadsarbetet gick plågsamt långsamt. Jakob I fick aldrig se katedralen i färdigt skick. Både han, hans son Jakob II och flera andra kungar hann avlida innan Guds hus äntligen stod klart.

15 generationer byggmästare hade inte lyckats ta projektet i mål, när ansvaret att slutligen färdigställa katedralen övergick till Antoni Gaudi år 1904. Gaudi hade nått ära och berömmelse genom sitt arbete med katedralen “La Sagrada Familia” i Barcelona. Han arbetade sedan oavbrutet under tio år med kyrkobygget i Palma, tills han plötsligt (och utan förvarning) bestämde sig för att hoppa av uppdraget. Ytterligare ett dråpslag alltså.

Från sidlinjen kom dock räddningen och männen som skulle ta projektet i hamn. Juan Rubio och Guillem Reynes var lärjungar till Gaudi och erbjöd sig (ingen annan ville ta uppdraget) att slutföra den magnifika byggnaden.

Även om de största förändringarna i katedralen genomfördes under de båda lärjungarnas ledning, tillskrivs de ändå Gaudi. Vad som är rätt och riktigt spelar mindre roll när det kommer till marknadsföring. Hur som helst är katedralen en fantastisk reklampelare för Palma.

Oftast ringlar köerna långa utanför, men låt dig inte avskräckas för det. Väl inne kommer du inte att ångra en stunds väntande. När ljuset faller in genom de vackra fönstren är det inte svårt att känna en gudomlig närhet.

Nog höll Kung Jakob sitt löfte till Gud alltid…