Louis Vuitton trotsar spanska finanskrisen – satsar på butik på Paseo de Born

Louis Vuitton - Palma de Mallorca

Louis Vuitton - Palma de Mallorca

Precis före jul, mitt i finanskrisen, slog det franska modehuset upp dörrarna till sin affär mitt i Palma de Mallorca. Det kan tyckas konstigt, men det är uppenbart att Louis Vuitton ser positivt på Mallorca i allmänhet och Palma i synnerhet.

Fransmännen har hittat ett perfekt läge mitt på Paseo de Born, bara ett stenkast från de svenskägda hotellen Tres och Puro vid La Lonja-torget. Affären är den första som öppnar i en vacker nyrenoverad fastighet avsedd för butiker av varierande storlek. När byggnaden är fullbelagd kommer den förhoppningsvis att kunna mäta sig med det bästa Madrid och Barcelona kan erbjuda.

Krisen i Spanien ska inte underskattas. Ännu vet vi inte om landet, likt Grekland och Irland, kommer att behöva ansöka om nödlån. Den spanska ekonomin är större än Irlands, Greklands och Portugals tillsammans, och står för 10 procent av den totala Euro-ekonomin. Den spanska arbetslösheten är skyhög – över 20 procent. Bara på Mallorca är över 90 000 utan jobb. Tidningarna är fyllda med krigsrubriker och ansvariga politiker talar uteslutande om nedskärningar och frysta framtida investeringar.

Louis Vuittons investering i Palma räcker naturligtvis inte för att rädda Spanien, men den visar på att vissa ser ljuset i tunneln. Kom ihåg – det är alltid som mörkast precis före gryningen.