Högtflygande planer för Mallorca – men får vi se dem i verkligheten?


I framtidens Mallorca tar du tunnelbanan från flygplatsen.

Strosar avslappnat på en bilfri aveny utmed Palmas magnifika hamn.
Och åker spårvagn till stranden.

Nu ska vi naturligtvis inte gå händelserna i förväg. Spanien – och dessvärre också Mallorca – lider av landets finanskris.
Men trots läget – och trots att det under ytan av optimism är många näringsidkare i hemlighet som suckar tungt över minskade intäkter och gräver djupt i sina kassareserver för att överleva – finns det storslagna visioner på Mallorca
I den bästa av världar finns det konkreta framtidsprojekt för åtskilliga miljarder under det närmaste tio åren. Exakta hur vet vi inte i dag. Delvis beror det på utgången av årets lokala val. Men längre ner på sidan kan
Det har gått några år sedan Palma de Mallorca kunde fira 100 år som turistmål. Den mer än sekellånga erfarenheten av att hantera turism professionellt – och inte minst över 50 år med massturism – har gjort ön välmående. En av Spaniens rikaste provinser.
Man har råd att vara kräsen. Man har råd att välja bort turism till förmån för miljö- och naturintressen. Och det gör man. Till exempel är det noga reglerat om och hur antalet hotellbäddar får tillåtas öka. Det är inte längre ”turism till varje pris”.
Mallorcas politiker, regering och parlament, har också råd att blicka framåt – trots finanskris (som slagit hårt även här) och det minskade resandet.
Det finns flera konkreta planer på en infrastruktur som är anpassad för att möta 2000-talets behov. Inte bara för 20 miljoner turister varje år utan också för öns närmare en miljon bofasta.
Kommunikationsfrågorna har de senaste åren dragits i långbänk till följd av ett ostadigt politiskt klimat. Frågan är om det kan bli politisk enighet, och därmed arbetsro för att fatta beslut om en rad lika omfattande som betydelsefulla projekt.

Så trots att mycket av nedanstående är på fantasi- eller visionsstadiet ännu vill Mallorcanytt.com gärna berätta för sina läsare – såväl besökande turister som bofasta svenskar – av vad vi kan förvänta oss av framtidens Mallorca.

Här är några intressanta projekt:

 • HAMNPROJEKTET
  Den mest iögonfallande förändringen i Palma är att Paseo Maritimo görs helt bilfri. Man planerar att leda biltrafiken under den i dag så livligt trafikerade gatan utmed Palmas hamn. Nyligen förbjöds tung trafik här (förändringen är påtaglig) och om sex, sju år är trafikleden förvandlad till en helt bilfri aveny, kantad av skuggande träd som för tankarna till Franska rivieran.
 • MOTORVÄGARNA
  För ett par år invigdes den nya förbindelsen till Alcudia-området. Visserligen inte motorväg riktigt ändå fram, men välbehövlig förbättring av trafikstandarden och framkomligheten på den fem mil långa sträckan. Nyligen färdigställt är också nya motorvägar till Andraitx i väster och Manacor på östsidan.
  Palmas ringled – motorvägen Via Cintura – som går i en halvcirkel runt staden är en mardröm i rusningstid (d v s nästan jämt). Ringleden stod klar 1990 och räcker helt enkelt inte till. Därför planeras en yttre ringled, från Llucmajor till S’Esgleieta. På så vis binder man samman slättlandet i öster med bergsområdet, motorvägen kommer att nå nästan ända fram till Valldemossa.
 • JÄRNVÄGARNA
  Mallorcas bussnät är föredömligt. Tillsammans med kostnaderna troligen en anledning till att en utbyggnad av järnvägsnätet ännu inte prioriterats. Tåglinjer i dag: Palma-Inca-Sa Pobla samt Inca-Manacor. Det finns dock de som har visioner om en utbyggd tåglinje så långt norrut som till Alcudia.
  Från Plaza Espana, som är Palmas trafiknav, går sedan 1912 det mer turistiska tågalternativet via Bunyola till Soller. En museijärnväg, som är privatägd och som i Soller ansluter till den lika gamla spårvagnslinjen (med vagnar från San Francisco!) till Puerto Soller.
 • METRON
  Metron från Plaza Espana till universitet norr om staden blev en succé från första dagen när den invigdes 2007. Framför allt för att biltrafiken på de underdimensionerade, och därmed olycksdrabbade, vägarna i området minskade drastiskt. Nästa steg blir att linjen byggs ut till öns nya centralsjukhus Son Espases som nyligen invigdes.
 • FLYGPLATSEN
  Son San Juan är en av Europas mest trafikintensiva, större än både Arlanda och Kastrup. 23 miljoner personer kommer med flyg till ön varje år, merparten under den intensiva högsäsongen april-september.
  Att det ska bli förbättrade allmänna kommunikatiosmedel mellan flygplatsen och Palma är det ingen tvekan om. Frågan är bara på vilket sätt. (Läs mer om detta i texten om Playa de Palma.)
  Dessutom investeras de närmaste åren över två miljarder kronor på en fortsatt utbyggnad av flygplatsen.
 • PLAYA DE PALMA
  Palmas ”citybeach” ska få en ansiktslyftning och kanske en spårvagn.
  Playa de Palma har länge varit ett eftersatt turistområde, framför allt när det gäller hotellbeståndet. Flankerad av orterna Can Pastilla och Arenal har området stor potential, flygplats- och stadsnära samt lång sandstrand.
  Nu förbereds en massiv upprustning med rivning eller ombyggnad av gamla hotell och man diskuterar att omvandla hotell till bostadsrätter. Palmas regering har använt Miami beach som modell och Florida-metropolens borgmästare har varit på besök för att dela med sig av erfarenheterna från 80-talets revolutionerande sanering. Några av de mest slitna hotellen håller på att saneras/renoveras. De ska förvandlas till ägarlägenheter.
  Det har diskuterats att binda ihop den nya flygplatsförbindelsen (en tunnelbana?) med området. Men det verkar för tillfället snarare som om det blir en spårvagnslinje från Plaza Espana, längs huvudgatan Avenidas I Palma, utmed havet till Can Pastilla och vidare österut till Arenal. Dock skulle det förvåna om inte förbindelsen till stranden på något sätt kopplades samman med den närbelägna flygplatsen. Dessutom finns det planer på att någon form av spårbunden trafik (kanske en utbyggd Metro) ska nå ända till Calvia.
  Men allt hänger nu på om Palma – och Mallorca – behåller sitt socialistiska styre eller om det blir regimskifte. Blocken har nämligen olika uppfattning om vilken sorts transportmedel ön bör satsa på.
 • NYTT KONFERENSCENTRUM
  Under byggnation alldeles öster om Palmas katedral, vid tillfarten till motorvägen mot flygplatsen, är ett stort konferenscentrum med hotell.
  Mallorca har aldrig varit särskilt stort på konferenser. Det tänker man ändra på. Anläggningen, som skulle varit färdig redan förra året, ligger vid stadens portar med gångavstånd till gamla stan och en vidunderlig utsikt över Palma-bukten. Bästa tänkbara läge – men i den takt bygget (inte) framskrider undrar vi förstås när det kan stå klart.