Testamenten är färskvara

Peter Edlund - advokat och krönikör på Mallorcanytt

Peter Edlund – advokat och krönikör på Mallorcanytt

Testamenten är färskvara.

I sin bok ”Kvicksand” har Henning Mankell ett kapitel om testamente. Man skriver ett testamente mest för att underlätta för dem som ska leva vidare, säger han. Hans far skrev noggranna instruktioner om vad som skulle hända med hans ägodelar.

Om man skriver ett testamente. Om man kommer till skott vill säga. Det är helt enkelt inte så bråttom. Det tycker nog de flesta.

Ibland skapar man nämligen en illusion, säger Mankell: Om jag dör. Inte när jag dör.

När man är död är man död. Då kan man inte bestämma över sin egendom längre.

Naturligtvis kan det vara förenat med vissa tolkningsproblem om testamentet är för detaljerat. Testamenten är ju färskvara. Varför detaljreglera fördelningen av de föråldrade böckerna i arvsrätt och Lilla Uppslagsboken från 1976 om de vid dödstillfället för länge sedan redan överlämnats till Myrorna eller dumpats i pappersåtervinningen?

Eller hur gör de efterlevande med ett testamente som säger att vindslägenheten i Palma ska tillfalla systersonen Lars om varken vindslägenheten eller Lars finns kvar men däremot en del bankmedel? Vem ska ha dem?

Att föremålen för testamentet växlar över tiden är alltså något att tänka på. Men det bör inte förhindra att man skriver ett testamente, om man nu vill bestämma över fördelningen av sin egendom för den tidpunkten i framtiden då man inte kan bestämma längre.

Om man vill vara helt säker på att fördelningen av ens ägodelar ska bli som man vill ha det måste man göra denna fördelning under sin livstid. Med andra ord ge bort ägodelarna till dem som man vill ska ha dem.

Att ge bort egendom är ju dessutom än så länge helt skattefritt. Det vill säga om man gör det i Sverige. Gör man det i Spanien utlöses ju gåvoskatt på upp till 34 % för mottagaren. Det leder till slutsatsen att man bör fundera på vad som kan göras med pengar och andra ägodelarna i Sverige innan man flyttar till Spanien och skaffar sig ägodelar. Vilka mått och steg bör man ta innan man flyttar till Mallorca? Men detta har ni väl redan tänkt på. Eller?

 

Peter Edlund

Peter Edlund är advokat med eget kontor i Göteborg. Vill du nå honom hittar du kontaktuppgifter här: Advokat Edlund.