Se upp för tjuvarna!

Peter Edlund - advokat och krönikör på Mallorcanytt

Peter Edlund – advokat och krönikör på Mallorcanytt

Bird shit trick och andra bedrägligheter i den soliga staden

Rött ljus

Efter en mer eller mindre sömnlös tågresa från Göteborg till Barcelona skulle paret vidare till en mindre stad söderut. Fortfarande halvsovande och med full packning var de på väg till pendeltågstationen. De stod och väntade på grönt ljus vid ett övergångsställe när en man närmade sig bakom dem med ett kostymfodral över ena armen. Paret tog ingen notis om honom förrän han utbrast ”Madame, madame, a bird, a bird” och pekade på en blöt, brun fläck på kvinnans klänning. Att denna fläck var resultatet av ett oönskat luftanfall var ju helt uppenbart, i alla fall just då. Mannen erbjöd sig att tvätta bort fläcken. Han bodde nämligen i närheten, sa han. Han vallade varsamt in paret i en för uppdraget lämpligt belägen portuppgång där han sa att han bodde. Väl inne i entrén pekade han på ytterligare ställen med blöta och otrevliga fläckar på fruns klänning, som de konstigt nog inte hade upptäckt tidigare. Kvinnan ville genast byta klänningen mot något annat plagg hon hade i väskan. För att kunna göra detta var hon tvungen att ta av sig magväskan. I magväskan låg parets interrailbiljetter, hennes pass, pengar, kreditkort och splitternya iphone.

Plötsligt smög mannen ljudlöst ut genom porten och var spårlöst borta. Borta var även kvinnans magväska och mannens plånbok som var praktiskt placerad i hans högra shortsficka. Det hela var över på högst en minut eller två.  Plötsligt klarvaken rusade mannen ut genom porten men såg inte röken av rånaren ifråga. Utanför porten stod däremot en vänlig dam som hade sett honom springa därifrån och som hjälpte paret att kontakta polisen.

När mannen ringde försäkringsbolaget för att berätta om denna kränkande upplevelse konstaterade handläggaren lugnt bara ”jaså ni har blivit utsatta för the bird shit trick”. Av polisen fick de senare veta att mannen blivit gripen. Han var tydligen från Algeriet. Polisen var naturligtvis väl förtrogen med the bird shit trick.

Fläckarna på klänningen luktade kaffe och kaka. En ganska billig rekvisita i förhållande till bytet.

På bussen

Mannen med de svarta, ogenomträngliga solglasögonen stod nästan orörlig bakom en dam med vidöppen handväska. Plötsligt rörde sig mannens högra hand sakta mot damens väska. Damen var helt absorberad av det trevliga folklivet utanför bussfönstret. När mannens hand väl var inne i väskan märkte han att två andra män på bussen såg hela händelseförloppet. Om möjligt ännu mer sakta drog han ut sin hand från väskan. Ingen fångst denna gång. Vid nästa hållplats smög ficktjuven av och försvann snabbt i Palmas turistvimmel.

Vad göra?

Tjuvar och bedragare är specialiserade på att utnyttja situationer som dessa. Det är deras näringsverksamhet. Hela affärsidén går ut på att hitta våra svaga punkter genom att konstant iaktta oss och våra rörelser. I 25-30 graders behaglig värme, eller i den exotiska julhandeln, går vi omkring och njuter av vår ledighet i den trivsamma staden. Vår näringsverksamhet är däremot avstängd, lika avstängd som vår uppmärksamhet. Så vill vi ju att det ska vara när vi är lediga. Men när vi går där och lullar omkring kan fem sekunders ouppmärksamhet räcka för att mobilen eller plånboken ska försvinna.

Att ständigt vara på helspänn är inte lösningen på detta problem, om det ens är möjligt att vara det. Att hela tiden vara på sin vakt är enormt energikrävande eftersom det inte är vårt normala tillstånd. Risken för att bli rånad eller bestulen får bemötas på annat sätt genom att följa några till synes lika självklara som lätt bortglömda råd. Sålunda:

Undvik folksamlingar!
Håll avstånd!
Lämna större delen av reskassan inlåst på hotellrummet!
Ta med en extra billigare mobiltelefon som reserv!
Fördela kreditkorten och lägg dem på olika ställen!
Ordna med ett telefonnummer för att spärra alla kreditkort!
Stäng handväskan!
Gå aldrig med handväska på stan!
Ta med flera id-handlingar och lägg på olika ställen!
Kopiera biljetter!
Slappna av och njut av ledigheten!

Peter Edlund

Peter är advokat med eget kontor i Göteborg. Vill du nå honom hittar du kontaktuppgifter här: Advokat Edlund.